Večeras iznimna astronomska pojava: Suze Svetog Lovre

Večeras iznimna astronomska pojava: Suze Svetog Lovre

12.8.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U ovim ljetnim danima možemo uživati u prekrasnoj nebeskoj pojavi, u velikom broju zvijezda padalica! Astronomi tu pojavu stručno nazivaju meteorska kiša Perzeida, ali poznata je i pod jednim ljepšim imenom: Suze svetog Lovre

Ova pojava velikog broja zvijezda padalica zapravo ne traje samo jednu noć, nego gotovo mjesec dana: od 23. srpnja do 22. kolovoza. Međutim, negdje sredinom tog perioda (u noći između 12. i 13. kolovoza) pojava doseže svoj vrhunac i upravo ta noć naziva se Suze svetog Lovre.U toj noći padne čak 60 do 80 zvijezda padalica po jednom satu! (A zabilježeno je i preko 100!) Nekoliko noći prije maksimuma učestalost je oko 10 padalica po satu, a nakon maksimuma broj naglo pada, ali se još pokoja zalutala padalica ipak može vidjeti tijekom cijelog kolovoza...
Inače, ovu pojavu na nebu primijetili su i prvi zabilježili još stari Kinezi davne 36. godine naše ere!

Otkuda toliko puno zvijezda padalica odjednom?


Kao prvo, zvijezde padalice uopće nisu nikakve zvijezde! To su sitne čestice (zrnca prašine, kamenčići, komadići leda) veličine između zrnca pijeska i špekule (najveće teže tek desetinu grama!), koje se nalaze posvuda u Sunčevom sustavu, a stručno se nazivaju meteoroidi. Kada se meteoroid slučajno sretne sa Zemljom, u sudaru sa Zemljinom atmosferom on izgara i nestaje. Međutim, brzina kojom meteor ulijeće u taj sudar toliko je velika (oko 60 km u sekundi, ili 220.000 km na sat!!!), da on doslovno zapali zrak oko sebe. Tu pojavu koja izgleda kao zvijezda padalica nazivamo meteorom.

Ovakvi sudari meteoritskih čestica sa Zemljinom atmosferom događaju se stalno, tokom cijele godine, ali previše rijetko da bi se mogli očekivati i promatrati. Međutim, nekoliko puta u godini (a točno se zna kada!) Zemlja na svojoj putanji oko Sunca naiđe i na cijele grupe meteora koji se drže zajedno. E, tada cijela priča traje duže i može se lijepo promatrati. Tada govorimo o meteorskoj kiši. I upravo su Suze svetog Lovre (Perzeidi) jedna takva meteorska kiša.
Osim Perzeida (9-14. kolovoz), najpoznatije su još meteorske kiše Leonida (17-18. studeni) i Orionida (oko 21. listopada).


Kako uopće nastane takva jedna grupa meteoritskih čestica?

Meteori najčešće nastaju kao krhotine koje otpadaju s kometa. Kako su kometi sastavljeni uglavnom od leda, približavanjem Suncu se otapaju i nastaje puno krhotina koje zatim, onako u grupi, zajedno nastavljaju put po istoj orbiti (putanji) kao i komet. Takva grupa meteora, koja je nastala iz istog kometa i zajedno se kreće Sunčevim sustavom, naziva se meteorski potok.

Zanima li te s kojeg kometa su otpale krhotine koje tvore meteorsku kišu Perzeida? Koji je komet ''''krivac'''' za Suze svetog Lovre? Evo ga:
To je komet 109P/Swift-Tuttle (ime je dobio po Amerikancima koji su ga otkrili još 1862. godine, Lewisu Swiftu i Horaceu Tuttleu). Swift-Tuttle ima jezgru promjera 10 km, i kruži oko Sunca u eliptičnoj orbiti s periodom od otprilike 130 godina. Posljednji se put približio Suncu 1992. godine, a ponovni njihov susret zakazan je tek daleke 2126!
Zašto se ti meteori zovu baš Perzeidi?

Eh, samo polako, idemo ispočetka... Kao i svaki pravi potok, tako i meteorski potok ima svoj prividni izvor. Naime, kad promatramo Suze svetog Lovre, čini nam se da baš sve zvijezde padalice dolaze iz jedne te iste točke na nebu! Tu točku astronomi zovu radijant, i njen položaj točno su odredili na karti zviježđa. Dakle, radijant Perzeida nalazi se - u zviježđu Perzej, na granici s Kasiopejom. Čak i ako nisi stručnjak za raspoznavanje zviježđa, Kasiopeju ćeš lako naći, jer ima karakterističan oblik slova W.

OK, sada znamo otkuda ime Perzeidi. Ali zašto Suze svetog Lovre?


Sveti Lovro živio je u 3. stoljeću u Rimu i bio je jedan od sedmorice uglednih rimskih đakona. Crkveno blago koje mu je bilo povjereno na čuvanje podijelio je siromasima, pa ga je rimski imperator Valerijan dao uhititi, mučiti i spaliti na roštilju. To se dogodilo 10. kolovoza 258. godine.
Meteorska kiša Perzeida događa se upravo u dane mučeništva svetog Lovre, pa su ljudi toj pojavi dali ovo neobično, ali prekrasno ime.

 

I na kraju, za maksimalno uživanje u ovoj romantičnoj nebeskoj pojavi, slijedi ove upute. Kako treba promatrati Suze svetog Lovre?

Meteorska kiša najljepše se vidi u noći maksimuma i to pred zoru između dva sata ujutro i izlaska Sunca. Najbolje je otići na neko nenaseljeno mjesto, gdje je potpuni mrak (jer u naseljima uvijek ima svjetlosti od kuća, automobila, gradskih svjetiljki, svjetlećih reklama. To astronomi zovu svjetlosnim zagađenjem, jer prilikom promatranja zvijezda - svako drugo svjetlo nam smeta!. Treba leći, i to s nogama okrenutim prema jugoistoku.


Suvišno je i spomenuti: ovakvu feštu zvijezda padalica najljepše je promatrati u dobrom društvu. I ne zaboravi pripremiti barem tonu neispunjenih želja - za svaku padalicu po jednu!

 

Zrinka Ratković

U Višnjanu  na trgu P. Budicin zahvaljujući maloj svjetlosnoj zagađenosti neba u Istri, ljubitelji astronomije ovdje još uvijek mogu uživati u promatranju neba, stoga je danas od 22 do 2 ujutro organizorano gledanje zvijezda padalica
 
Zasigurno najživlje događanje na istarskom nebu jest ono oko 12. kolovoza kada nebo paraju svjetlosni tragovi krhotina komete Swift-Tuttle. Naime, Zemlja svakog 10. i 11. te posebno 12. kolovoza ulijeće u taj oblak prašine i plinova pa se njihove čestice sudaraju sa zemljinom atmosferom brzinom od 200 tisuća kilometara na sat te izgarajući ostavljaju svjetlosni trag na nebu. Astronomi ih zovu i Perzeidama, a u narodu je uvriježen naziv suze sv. Lovre jer se to događa upravo na blagdan sv. Lovre.
 
Organizator: Zvjezdarnica Višnjan · T/F. +385 (0)52 449212
 

 

Suze svetog Lovre Sv Lovro zvijezde padalice meteori Perzeidi astronomija pojava