Večer poezije Ivanke Arefijev: Kanat od mora

Večer poezije Ivanke Arefijev: Kanat od mora

1.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Koromačno: «Va borke amora / Po moru se gondolomo», stihovi su Ivanke Arefijev iz Koromačna koji dočaravaju atmosferu sa sinoćnje promocije njenog književnog prvijenca «Kanat od mora», održane u sklopu četvrte pjesničke večeri «U susret sv. Barbari». Priredba čija je idejna začetnica upravo Arefijev - dosad poznata s rakljanskih «Susreta na dragom kamenu» te iz zbornika «Labinski versi» - privukla je u društveni dom u Koromačnu pedesetak slušatelja.

Iako korijene vuče iz Raklja, autorica u svojoj dijalektalnoj poeziji, mahom ljubavne tematike, prednost daje labinskoj cakavici, zastupljenoj u prvom odlomku «Skitaconska ladonja». I Arefijev je, poput nerijetkih labinskih poeta, inspiraciju pronašla u Skitači, za koju su vezane mnoge priče i legende.

U drugom djelu knjige naslovljenom «Kalavojna moje mladosti» pjesnikinja se obraća na rakljanskoj čakavici, a u zaključnom ciklusu «Zvijezda ljubavi» na standardnom jeziku, što je posveta ocu rodom iz Slavonije. Arefijev je na knjizi radila pet godina, a kliznuća u laganu erotsku poeziju, koju je sama čitala, mogla bi, kako je najavila, ubrzo dopuniti objavom kratkih erotskih priča, vjerojatno na cakavici.

Pjesničku večer, kojom je započelo obilježavanje Dana Općine Raša, tečno je moderirala Morin Kudić, a stihove su čitale učenice raške osnovne škole Erna Arifi, Leina Buršić, Antonija Hrvatin i Rea Radin, te pjesnikinje Ivona Kiršić i Marija Sošić. Nakladnik knjige je RKUD Rudar iz Raše, ilustrirala ju je Eni Jukopila, a grafički oblikovao Leo Knapić. (I. RADIĆ)

ivanka arefijev pjesnička večer ususret sv. Barbari kanat od mora pjesništvo pjesme cakavica morin kudić ivona kiršić koromačno