Vatrogasci JVP-a Labin dobili novi Kolektivni ugovor i veće plaće

Vatrogasci JVP-a Labin dobili novi Kolektivni ugovor i veće plaće

1.7.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Osnivači Javne vatrogasne postrojbe Labin - Grad Labin, Općina Pićan, Općina Raša i Općina Sveta Nedjelja potpisali su krajem prošlog tjedna Kolektivni ugovor za radnike u JVP-u Labin. Općina Kršan ga zasad nije potpisala, obzirom da je načelnik zahtjev sindikata preusmjerio na Općinsko vijeće Kršana, ali se očekuje da će ga općinski vijećnici prihvatiti.

Bruto osnovica plaće povećala se za osam posto, ugovoreno je plaćanje dodataka na plaću i to dodataka za rad u turnusu u visini od pet posto bruto osnovice, naknada za pripravnost u visini od deset posto bruto satnice, te se povećao koeficijent operativnih radnika za pet postotnih poena, kao i naknada za topli obrok koja sada iznosi sto eura.

„Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo, a to je doslovno borba za svakoga djelatnika. Častan, odgovoran i opasan posao kao što je vatrogasna služba mora biti dostojno plaćen, a naša je obaveza kao osnivača sve napraviti da se osiguraju sredstva. Vjerujem da ćemo i dalje uspjeti zadržati kolektiv na okupu i time pružiti vatrogasnu zaštitu na razini standarda kakvu naši građani zaslužuju“, izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić.

Novinarima su se obratili i predstavnici sindikata.

„U ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije moram izraziti zadovoljstvo postignutim dogovorom oko povećanja materijalnih prava zaposlenika. Bitno je naglasiti da je ovo nastavak kontinuiteta, gdje smo u godinu dana plaće povećali u tri navrata, sveukupno za 28 posto, a istovremeno smo povećavali i neoporezive primitke“, izjavila je tim povodom Marica Kurtek, voditeljica ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

„Osnivači su još jednom prepoznali potrebu praćenja trendova porasta troškova života te smo sukladno tome i dogovorili ove uvjete. Kako predviđanja govore da će se trendovi povećanja inflacije i troškova života nastaviti, doduše ne u obimu kao protekle godine, ali ipak hoće, namjera nam je da, kada se pokaže potreba, opet sjednemo za stol i kroz socijalni dijalog nastavimo raditi na boljitku za radnike.“, poručila je Marica Kurtek.

„Naši članovi zadovoljni su postignutim dogovorom, kao i prihvaćanjem, sa strane osnivača, nužnosti usklađenja plaća labinskih vatrogasaca s Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca. Od samog donošenja navedenog Pravilnika intenzivno se radilo na usklađenju i sada kao rezultat imamo novi Kolektivni ugovor, koji nam jamči bolja prava i veća primanja. Budući da nam je zajednički cilj dobrobit radnika, uvjereni smo da ćemo i u budućnosti nastaviti razgovarati na isti način.“, naglasio je Predrag Rogić, sindikalni povjerenik sindikalne podružnice JVP Labin.


jvp labin povećanje plaća plaće rad radni odnos