VALTER LICUL | PREDSJEDNIK UDRUGE VINARA I VINOGRADARA LABINŠTINE: Ne računam više na turističku sezonu, ALI SADIM NOVI VINOGRAD

VALTER LICUL | PREDSJEDNIK UDRUGE VINARA I VINOGRADARA LABINŠTINE: Ne računam više na turističku sezonu, ALI SADIM NOVI VINOGRAD

14.4.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Situacija s pandemijom utječe na sve pore života pa tako uveliko i na labinske vinare. Kada ne rade hoteli ni restorani gomilaju se i zalihe vina.

- Prodaja je stala još početkom ožujka, otkazana su sva vinska događanja, smotre, sajmovi, prezentacije, mnogi događaji u organizaciji turističkih zajednica, gradova, LAG-a. Uskrs je tu, gostiju i turista nema a neće ih ni biti tako skoro, kaže predsjednik udruge vinara i vinogradara Labinštine "Trs" Valter Licul, inače vinar iz Nedešćine.

Smanjit će se domaća potrošnja

Sada se proljetni radovi u vinogradima polako privode kraju jer trs ne zna za koronavirus. Vinari su već uložili u pripremu za početak sezone, od nabave ambalaže, boca, čepova, etiketa i drugog potrebnog za prva punjenja svježih vina u ožujku. Ulagat će se i u cijelu sezonu obrade vinograda, jer agrotehničke mjere i zaštita se mora provesti. "Pa će trebati i odraditi berbu", kaže Licul.

Neki vinari imaju zaposlene radnike u vinogradu, podrumu, kušaonici, neki imaju kreditnih obveza. Država će tu nešto pomoći svojim mjerama, neke će se obveze prolongirati ali kad-tad sve će doći na naplatu.

- Znamo da se najveće količine plasiraju upravo u tijeku ljetne turističke sezone, a na to više ne računamo. Doći će i do smanjene domaće individualne potrošnje jer mnogo ljudi ostaje bez posla ili su im prihodi jako smanjeni, a s druge strane primjetna je i štednja kod građana radi neizvjesnosti situacije, ističe Licul.

Ići ćemo na manje prinose

- Situacija u našem OPG-u je slična kao i kod ostalih vinara. S proljetnim radovima smo pri kraju. Pripremili smo teren za sadnju još jednog manjeg vinograda od 1.100 cijepova malvazije, ali čekamo sa sadnjom radi suše, čekat ćemo do par dana prije kiše. Svježa vina još nismo punili. Punit ćemo ih krajem travnja manje količine. Za drugu godinu ćemo dio vina buteljirati, a dio ostaviti na odležavanju u bačvama. U vinograd ćemo ići ove godine na manje prinose pa će iduće godine kako kod nas tako i kod drugih sigurno biti puno kvalitetnijih vina, kaže o situaciji u svom OPG-u.

Problem će nastati i u samoj berbi. Obišao je jako puno podruma i razgovarao s mnogim vinarima i skoro svi imaju isti problem, nedostatak prostora pa je stvarno pitanje kako se organizirati i kamo smjestiti nove količine. Navodi da će problema imati i vinogradari koji prodaju grožđe jer neće biti potreba za otkupom. Stoga su u udruzi vinara stali sa svim aktivnostima.

- Odgodili smo već organizirano studijsko putovanje u ožujku i dvije dogovorene edukacije za travanj i svibanj, a odgodili smo s TZ Raša smotru vina na Skitači u lipnju. Skupštinu koju inače održavamo u travnju vjerojatno ćemo organizirati elektronskim putem, zaključio je Licul.

Autor: Branko BIOČIĆ

valkter licul udruga vinara i vinogradara labinštine udruga trs vino enologija vinari korona korona virus kriza