Uvodi se zavičajna nastava u osnovne škole

Uvodi se zavičajna nastava u osnovne škole

16.7.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Miranda Damijanić Roce i Igor Jovanović, članovi radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u osnovnim školama predstavili su ravnateljima istarskih osnovnih škola i predstavnicima gradova, kao osnivačima, projekt "Institucionalizacija zavičajne nastave u osnovnim školama Istarske županije".

 

Na projektu rade struičnjaci koji, osim znanja i volje, ulažu i puno energije i ljubavi, istaknuo je istarski župan Valter Flego koji je prisustvovao predstavljanju.

 

Institucijalizacijom zavičajne nastave, djeca će moći saznati više o sredini u kojoj žive i o Istri kao svom zavičaju. U ovoj prvoj godinu, eksperimentalnog karaktera,biti će uključeno nekoliko škola a po završetku nastave analazirati će se rezultati, iz kojih će se isprofilirati što je djeci manje a što više zanimljivo.

 

 "Djeci se ne želi nametati nikakvo novo opterećenje, ali ipak im se kroz projektnu nastavu omogućava stjecanje znanja o zavičaju", kazao je pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica. Predavači će biti zaposlenici škola, a fond sati bit će uklopljen u sadašnji fond kroz pojedine predmete kao što su priroda i društvo, hrvatski jezik ili povijest.


Zavičajna nastava je već uvedena u vrtićima, u kojima je dobro prihvaćena, te je uvođenje nastave u škole idući korak.

 

Županija će financijski i operativno godinu dana pratiti projekt, a nakon toga će se evaluirati rezultati. Uz to Županija će školama ponuditi i stručnu pomoć, a za provođenje projekta u ovogodišnjem županijskom proračunu osigurano je 260 tisuća kuna.

 

 

Foto: Glas Istre

 

 

zavičajna nastava obrazovanje flego