Uvođenje Projekta „PATHS-rastem“ u Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“

Uvođenje Projekta „PATHS-rastem“ u Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“

8.12.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Od rujna 2011. godine  pa do svibnja 2012. godine u Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ i Dječji vrtić „Tići“ iz Vrsara implementirati će se Projekt  „PAHTS-rastem". Dogovoreno je to na sastanku održanom u Labinu krajem prošlog tjedna kojem je uz Sonju Grozić-Živolić, pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije bila nazočna Irene Smoković, ravnateljica, Ljiljana Krušelj,pedagoginja ,Nadija Žufić Rudan, zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ iz Labina, Venis Gregurević, ravnateljica i Tea Morelato, psihologinja iz Dječjeg vrtića „Tići“ iz Vrsara te Bruno Hrvatin, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina.

 

Prisutni su se upoznali sa Projektom PATHS-RASTEM (Razvoj Alternativnih Strategija Mišljenja) i zajedno dogovorili način rada i suradnje budući su ravnateljice labinskog i vrsarskog vrtića  potpisale Suglasnost za provođenje projekta u njihovim vrtićima.

 

PATHS-rastem program namijenjen je djeci vrtićke dobi te djeci nižih razreda osnovne škole. Učeći o sebi kroz PATHS-rastem program djeca će naučiti prepoznavati i izražavati svoje osjećaje, tehnike samokontrole u situacijama kada su uznemireni, stvarati i odražavati prijateljstva, pravila pristojnog ponašanja te rješavati probleme koje imaju sa svojim vršnjacima i drugim osobama s kojima se svakodnevno susreću.

 

Program će provoditi odgajateljice kao redovni program u odgojnim skupinama dva puta tjedno po 30 minuta a njime će biti  obuhvaćena ona djeca za koju roditelji budu potpisali izjavu o sudjelovanju djeteta u programu i ispitivanju.

 

Inače, Ljiljana Krušelj, pedagoginja Dječjeg vrtića iz Labina i Venis Gregurević, ravnateljica Dječjeg vrtića iz Vrsara suradnice su u projektu „Zajednice koje brinu“ od samog početka provođenja. 

 

Program je razvijen u SAD-u, a posljednje četiri godine provodi se u sklopu znanstveno-akcijskog projekta "Zajednice koje brinu“ kao model prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih. Do sada su evaluacije projekta u osnovnim školama u Istri (Labin i Poreč) pokazale izuzetno dobre rezultate za djecu uključenu u taj program.

 

dječji vrtić dječji vrtić pjerina verbanac paths rastem projekt bruno hrvatin