Utrku mira dočekali učenici labinskih osnovnih škola

Utrku mira dočekali učenici labinskih osnovnih škola

19.10.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sudionici Utrke mira, najveće mirovne štafetne utrke na svijetu, stigli su danas u Labin. Na školskom igralištu osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ dočekali su ih učenici nižih razreda sa nastavnicima i ravnateljima škola, ali i učenici i ravnateljica Umjetničke škole Matka Brajše Rašana te predstavnici Grada Labina i Sportske zajednice Grada Labina.

Učenici su sudjelovali u igrama i radionicama, a sudionicima Utrke mira priredili su zabavni program uz pjesmu, ples, recitaciju te podjelu simboličnih poklona.

Sudionici Utrke mira došli su iz raznih zemalja Europe i svijeta: Italije, Češke, Srbije, Austrije, Portugala, Mexica, Latvije, Australije.

Sudionica međunarodne Utrke mira Gordana Petrovčić, ujedno i koordinatorica utrke za Hrvatsku, pozdravila je prisutne i obrazložila ciljeve Utrke mira. Utrka mira ili Peace Run je najveća mirovna štafetna utrka na svijetu a održava se svake godine te ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Utrku mira je utemeljio Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine. Poruka Utrke mira je jednostavna: ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno i živjeti u miru i prijateljstvu! Svatko od nas može promijeniti svijet, dajući primjer drugima i čineći simbolično prvi korak.

Trkači, putujući kroz više od 150 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. Tako su i u Labinu baklju predali ravnateljima, učiteljima i učenicima. Zajednički su otrčali i jednu kraću rutu te su sudionici svoj put danas nastavili prema Pazinu, Motovunu, Karojbi i Umagu. Nakon obilaska Istre u idućim danima trčat će natrag prema Zagrebu. Utrka mira u Hrvatskoj završava u ponedjeljak, 24. listopada.

utrka mira trčanje štafeta