Usvojeno Pismo namjere o suradnji Labina, Raše i Carbonie

Usvojeno Pismo namjere o suradnji Labina, Raše i Carbonie

18.11.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Labina na  sjednici Gradskog vijeća Grada Labina održanoj u ponedjeljak, 16. studenog 2009. godine jednoglasno su podržali Pismo namjere o utvrđivanju zajedničkog interesa na valorizaciji izvorne zajedničke povijesti gradova Labina i Carbonie te Općine Raša a kojeg su 30. rujna 2009. godine u Carboni potpisali gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, gradonačelnika Grada Carbonie Salvatore Cherchi i načelnik Općine Raše Josip Pino Knapić.

 

Naime, gradovi Carbonia, Labin i općina Raša imaju sličnu društvenu povijest koja se temelji na rudarenju, na razvitku a potom i na gašenju ugljenokopne iskopne djelatnosti. Ta slična društvena povijest proizvela je urbana naselja koje karakterizira istovrsna matrica te jedinice lokalne samouprave imaju namjeru valorizirati izvornu zajedničku povijest u cilju jačanja sadašnjih odnosa prijateljstva i suradnje na kulturnom planu, na polju društvenih i gospodarskih odnosa s posebnim osvrtom na obnovu i valorizaciju baštine industrijske arheologije i općenito urbanih naselja povezanih s iskopnom djelatnošću.

 

Upravo je zaštita rudarske baštine i specifične graditeljske baštine i arhitekture toga doba najsnažniji motiv za međusobno povezivanje i suradnju triju gradova s ciljem povezivanja sa sličnim talijanskim gradovima kako bi se kandidiranjem projekata putem europskih fondova iznašla  financijska sredstva za zaštitu bisera rudarske graditeljske baštine i rudarenja koje je bitno odredilo ukupna zbivanja na Labinšćini u posljednja dva stoljeća. U Pismu namjere utvrđuje se da će suradnja biti usmjerena  a poticanje suradnje u cilju razvoja odnosa prijateljstva među stanovništvom i širenje poznanstava između mladih naraštaja dotičnih zajednica.

 

Po donošenju ovog Zaključka slijedi donošenje Odluke o uspostavljanju suradnje između tri rudarska mjesta dok se potpisivanje Sporazuma o suradnji planira 2. ožujka na Dan labinske republike.

 

carbonia raša labin pismo namjere rudarstvo rudnik bratimljenje suradnja