Uspješan nastup KUD-a Ivan Fonović Zlatela na 33. Mantinjodi pul Ronjgi

Uspješan nastup KUD-a Ivan Fonović Zlatela na 33. Mantinjodi pul Ronjgi

22.9.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Tradicionalna „folklorna" manifestacija koja se održava u povodu "Dana sv. Mateja" održala se ove nedjelje 21.09 2012 godine u Ronjgima. Da bi se tradicija održala, svake se godine u Ronjgima organizira "Mantinjada pul Ronjgi" - fešta od sopel i kanta. Na manifestaciju se pozivaju mladi sopci i kantadori do 22 godina starosti. Osnovni cilj Mantinjade je poticanje sopnje na našim narodnim instrumentima i domaćega kanta, da njin se koreni ne zataru kako doznajem od ravnatelja ustanove prof. Darka Čargonje. Ove godine na Mantinjadi je sudjelovalo osamdeset  sopaca, sopčica, kantadora i kantadurki  iz Istre, Hrvatskog primorja i otoka Krka.

Natjecatelji su se mogli prijaviti u 5 kategorija. Sopci i sopčice na sopelama do 16 godina, sopci i sopčice na sopelama od 16-22 godine, kantaduri u dvoje, kantaduri u grupnom pjevanju i sopci na jednom tradicijskom glazbalu.

Kako je to već postalo tradicijom, sopci od "Istre" ponovno su se prikazali kao pravi nosioci žive tradicije. U kategoriji za sopce i sopčice od 16 - 22 godine života, prošlogodišnji pobjednici u mlađoj kategoriji za svirku na sopelama (mića i vela), Viliam Vojić i Dalen Načinović (Kud „Zlatela" Kršan) osvajaju drugo mjesto u starijoj skupini sopaca na sopelama. U kategoriji sopaca na jednom instrumentu prvo mejsto osvaja osmogodišnjji Antonio Kos (Rkud „Rudar" Raša) dok je drugo mjesto osvojio Mateo Radolović (DKUS „Mendula" Medulin)  a treće mjesto Vanesa Antolović (Kumpanija Kosirići Tinjan).

Kao i prošle godine istrijani su nastavili sa dobrim navikama osvajanja nagrada u pjevačim kategorijama.  U kategoriji kantadura, od istrijana nagrade su osvojili članovi Kud-a „Zlatele" i Fd „Pazina" i to u zajedničkoj suradnji. U kategoriji kantaduri u dvoje, slavili su Viliam Vojić (Kud Zlatela) i Laura Benčić (Fd Pazin) napjevom „Ti si meni najlipša od svita". U  kategoriji grupno pjevanje  Viliam Vojić, Dalen Načinović (Kud Zlatela) i Laura Benčić (Fd Pazin) osvojili su prvo mjesto izvodivši kanconu „Ispod mi Raklja more". Zanimljivo je da su „Kud Zlatela" i „Fd Pazin"  ostvarili odličnu suradnju u vidu pjevanja Viliama, Dalena i Laure. Daj Bože da bude što više ovako mladih genijalnih talenata i suradnji, čime se dokazuje da je tradicija na prvom mjestu i puno važnija od „usko orjentiranog lokal patriotizma". Prije svega živa tradicija!!!

Antonio Kos (Rkud „Rudar" Raša) kao najmlađi sudionici natjecanja od Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov" dobio je nagradu  kao poticaj da se i dalje bavi tradicijskim sviranjem.

U kategoriji sopaca na sopelama do 16 godina života 3. mjesto osvojili su Vanesa Antolović i Sven Šušnjar članovi Kumpanije „Kosirići", dok su 2. mjesto osvojili Diego Križanac i Danijel Radolović iz iz DKUS „Mendula" Medulin.

Vjerujemo da će naši mladi izvođači i ubuduće biti vrijedni i doprinositi živosti ove specifične tradicije temeljene na dvoglasju tijesnih intervala. Ukoliko se prisjetimo svirke i pjevanja Vojić Viliama, Načinović Delena, Benčić Laure, i ostalih vrijednih izvođača, vjerujemo da neće biti straha za ovu starinsku tradiciju... Svakako smatramo da se ova vrijedna manifestacija mora popularizirati i među ostali mladim sopcima i kantadurima Istre. Ovo natjecanje svakako doprinosi kroz činjenicu da mladi sopci moraju jako puno vježbati kako bi bili što uspješniji u velikoj konkurenciji izvođača iz Istre, Hrvatskog primorja i otoka Krka. Time ova manifestacija direktno doprinosi živosti i očuvanju nama vrijednih običaja.

 

KUD „IVAN FONOVIĆ ZLATELA" KRŠAN

kud zlatela kultura folklor viliam vojić dalen načinović laura benčić