Uspjeh labinske slikarice Narcise Adalgise Škopac na izložbi u Rimu

Uspjeh labinske slikarice Narcise Adalgise Škopac na izložbi u Rimu

26.6.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Slikarice Adalgisa Narcisa Škopac iz Labina i Riječanka Zvjezdana Marguš Prohaska ostvarile su vrlo zapažen uspjeh dvotjednom izložbom u rimskoj galeriji moderne umjetnosti L'' Epireo.
Škopac je izložila deset kolaža iz ciklusa "Mirisi boja", a Marguš Prohaska deset akvarela iz ciklusa "Odrazi".

Na otvorenju izložbe u povijesnom centru Rima, koju su talijanska kritika i mediji popratili visokim ocjenama, govorili su galerist Alesandro Cervelli, likovna kritičarka i direktorica časopisa Segni d''arte Nicolina Bianchi, književnik Diego Zandel te hrvatska diplomatkinja i prva tajnica Veleposlanstva u Rimu Mirjana Matanić.

Slikarski opus Adalgise Škopac prevodi se kao slikarstvo moderne konotacije boja, okarakterizirano izravnom i originalnom interakcijom s prirodom koja je stalno inspirirala kreativno stvaralaštvo autorice, počevši od prethodnih ulja na platnu s motivom istarskih pejzaža. Ta su platna naglašavala činjenicu da je autorica bila inspirirana Chagallovom poetičnom maštom. Sazrijevanje autorice očituje se kroz kromatski senzibilitet i originalnu kompoziciju crte i crtaćeg nerva, rekla je kritičarka i izdavačica Bianchi.

Za likovni izričaj Marguš Prohaska Bianchi je, pak, kazala da se u njezinim akvarelima izražajne profinjenosti može osjetiti pjesništvo u kojemu je autorica inspirirana stvarnošću toliko dragocjenom da ta ista stvarnost graniči s nestvarnim.

- Sve podsjeća na san koji se pretvara u morsku pjenu i valove boja. Riječ je o vrlo kvalitetnom slikarstvu i profesionalnom određenju u kojemu možemo uživati, naglasila je Bianchi.

Narcisa Adalgisa Škopac izložba kultura crteži slike opus umjetnost Zvjezdana Marguš Prohaska