Usklađivanje sa zakonom: Labinjani po medikamente u Pulu?

Usklađivanje sa zakonom: Labinjani po medikamente u Pulu?

25.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hoće li Labinjani nedjeljom i praznikom po medikamente morati u Pulu s obzirom na to da ljekarne u gradu najavljuju usklađivanje sa zakonskom regulativom koja tih dana ne dopušta njihov rad? To je pitanje na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća aktualizirao zastupnik Klaudio Korva, apeliravši na gradsku upravu da preispita može li kakvom odlukom lokalna samouprava regulirati dežurstva apoteka.

Ne riješi li se to, podvukao je, kao dvije druge mogućnosti, preostalo bi ili da ljekarne rade kršeći zakon, ili pak da, odluče li zatvoriti vrata, građani lijek za svoje boljetice, osim u bližim (većim) gradovima, traže na traktu Hitne pomoći. Na području grada u sporne dane zapravo radi samo privatna ljekarna u sklopu Doma zdravlja.

- Čim smo saznali za problem radnog vremena apoteka, uputili smo zahtjev Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, odakle su prije 20-ak dana javili da su naš dopis proslijedili nadležnom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). Moramo se strpjeti do odgovora HZZO-a. Vjerujem da će biti pozitivan kao u slučaju Poreča, Pazina i nekih drugih gradova. Sve su tri apoteke privatne i na njima je da se dogovore i odrede koja će kada dežurati, kazao je gradonačelnik Demetlika.

Priču, međutim, drukčije tumači Mira Milevoj Posavec, jedna od tri suvlasnice apoteke u sklopu Doma zdravlja. Objašnjava, naime, da HZZO potpisuje ugovore s ljekarnama samo u većim gradovima na osnovi kojih im refundira troškove dežurstva, a ne u sredinama poput Labina, gdje se rad nedjeljom i praznikom regulira na temelju ugovora Grada s ljekarnom. Tako su, veli, problem riješili Rovinj, Poreč i Pazin. Iz Ljekarne Pazin to su nam i potvrdili.

Upitana je li možda - s obzirom na drukčija obrazloženja iz Grada - u spomenutom sufinanciranju kvaka, Milevoj Posavec odgovara da u te detalje nije upućena.

Kako bilo, napominje, njihova ljekarna i dalje - iako s HZZO-om imaju potpisan ugovor prema kojem to ne bi smjela (već ih je stiglo i upozorenje) - dežura nedjeljom i praznikom, i to prvenstveno zbog odgovornosti prema pacijentima. Da prestanu s dežurstvima, kaže, građani bi se pobunili pa bi se tada vjerojatno i odnos napokon regulirao. (I. RADIĆ)

 

apoteka ljekarna medikamenti lijekovi doma zdravlja klaudio korva hzzo mira milevoj posavec pacijenti zdravlje