Urušila se kula u starom Rasklju s najljepšim vidikovcem u Istri - na Raški zaljev

Urušila se kula u starom Rasklju s najljepšim vidikovcem u Istri - na Raški zaljev

20.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Ostaci kule u starom Raklju već su dugo zanemareni i prepušteni propadanju, iako se nalaze na uzvisini iznad Raškog zaljeva koja je proglašena najljepšim vidikovcem u Istri, a na kojoj se nalazi i crkva Sv. Agneze iz 1495. Nažalost, početkom zime jedan dio kule dodatno se urušio, pa je vijećnik Anđelo Valić iz Raklja uputio apel načelniku Marčane Marijanu Kostešiću da se kula sanira i spasi od daljnjeg propadanja.

 - Na revitalizaciju Starog Raklja do sada je utrošeno oko sto tisuća kuna, no ako bude moguće, sanaciju kule ćemo uskoro odraditi. Taj smo projekt kandidirali za sredstva Ministarstva kulture, imamo troškovnik i ugovor s firmom Kapitel iz Žminja. Problem je u tome što ne postoji nadzor nad takvim građevinama koje su izdvojene i udaljene od naseljenih mjesta, pa se onuda mnogi posjetitelji penju, što je pogoršalo stanje zidova, rekao je Kostešić.

Ostaci kaštela, 25-metarski zid i dijelovi kružne kule u temeljima, jedini su preostali dio kasteluma do kojih su arheolozi došli čišćenjem raslinja i otkopavanjem. Budući da su u veoma lošem stanju, teško je točno odrediti iz kojeg razdoblja građevina potječe, no smatra se da se radi o ranom srednjem vijeku. (P. S. M.)

 

rakalj kula raški zaljev propadanje urušavanje