Urušeni zid u starom gradu je u privatnom vlasništvu, priprema se dokumentacija za sanaciju

Urušeni zid u starom gradu je u privatnom vlasništvu, priprema se dokumentacija za sanaciju

27.3.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Vijećnica Alenka Verbanac (IDS-ISU), na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Grada Labina zanimala je sanacija urušenog zida u starogradskoj jezgri, na početku Aleje velikana. 

" Obzirom da je se radi o privatnom vlasništvu parcele, samim time i zida, zanima me da li je Grad u komunikaciji s vlasnikom i kada se očekuje sanacija zidina. Također, predložila bih da se napravi analiza postojećeg stanja potpornih zidova u starogradskoj jezgri`, rekla je  Verbanac.

 

U odgovoru, labinski gradonačelnik, Valter Glavičić, poručio je da s obzirom da je zid u privatnom vlasništvu, Grad ne može direktno, kao stranka u postupku ući u zahvat.

 

„Stupili smo u kontakt s vlasnikom katastarske čestice, koja je u području zaštićene starogradske jezgre. Zid je takve visine da on ne može ići u rekonstrukciju preko noći, već se mora napraviti glavni projekt, te mora za to dobiti građevinsku dozvolu. Dakle, potrebna je i suglasnost Konzervatorskog odjela iz Pule. Investitor je već stupio u kontakt s projektantom, vrše se snimanja zida, te potom počinje izrada projekta statike, a nakon toga i izrada glavnog projekta. Put do sanacije je kompliciran, a ista procedura vrijedi za sve parcele koje su u starogradskoj jezgri.  Vjerujem da će vlasnik to odraditi, ukoliko ne bude, Grad može ući u zahvat, ali predstoji složeni sudski postupak, te se  nadam da to neće biti potrebno“, pojasnio je gradonačelnik.

privatno vlasništvo konzervatori zaštićena jezgra