Urbanističko uređenje zone St.Andrea u Rapcu: Crkva uz hotele i šoping-centar

Urbanističko uređenje zone St.Andrea u Rapcu: Crkva uz hotele i šoping-centar

27.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Obnova i prenamjena zapuštenih hotela Istra i Fortuna, podizanje kategorije smještaja Castora i Poluxa, kongresna dvorana, šoping-ulica, trg, crkva, trgovački, ugostiteljski te zabavni sadržaji. Neke su to od želja koje je poglavarstvo na ovotjednom zasjedanju pretočilo u odrednice za izradu natječajnih radova za zonu St. Andrea u Rapcu. Najbolje rješenje izabrat će se kroz pozivnu urbanističko-arhitektonsku radionicu, a poslužit će kao podloga izmjeni i dopuni gradskog prostornog plana, odnosno urbanističkog plana Rapca, koji će utvrditi namjenu i uvjete gradnje.

 

Zona koja u srcu Rapca, protežući se do šetnice uz obalu, spaja stambeni i turistički dio do restorana Slavija, zamišljena je kao drugi mjesni centar, uz onaj prvotni na rivi.
- Dokumentacija će se kompletirati do kraja godine, a početak radova očekujemo na jesen 2010. Procedura je nešto duža jer smo, da bismo došli do željenih sadržaja, morali saslušati sve aktere – građane Rapca, župni ured te hotelijere. Cilj je, na tragu master-plana razvoja istarskog turizma, podići kvalitetu smještaja te ubrzati preobražaj Rapca u destinaciju s četiri zvjezdice. Istra, Fortuna, paviljon Adriatic te nekadašnji restoran Santa Andrea, primjerice, nisu »dirani« dvadeset godina, kazao je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.
Činjenicu da troškove izrade programa natječaja snose tvrtke Rabac te Is Consult, u čijem su vlasništvu od ljetos Istra i Fortuna, pravda njihovom željom da se izravno uključe u kreiranje podloga za proširenje hotelske ponude. Inače, tamošnje je zemljište - koje gradonačelnik vidi atraktivnim zbog položaja, ali podosta zelenih površina - u gradskom, državnom, te vlasništvu Hrvatskih šuma.
Vesna Šćira Knapić, članica poglavarstva i zaposlenica Rapca, istaknula je da polovica smještajnih kapaciteta ove tvrtke broji samo dvije zvjezdice pa je, u vrijeme kada turisti za isto novca traže sve više sadržaja, teško konkurirati na tržištu. »U velikom poslu koji nas očekuje važno je zaštititi prirodu, naš veliki kapital«, primijetila je.

Pojašnjavajući prihvaćene smjernice, pročelnica resornog gradskog odjela Anamarija Lukšić kazala je da će se hotelima Istri i Fortuni omogućiti prenamjena u stambeno-poslovne objekte, uz obavezu da se u prizemlju urede poslovno-ugostiteljsko-trgovački sadržaji za potrebe Rapčana te da se predvidi mogućnost samostalnih građevina.

Posebno je važno, tvrdi Lukšić, pješački povezati gornji i donji dio zone Santa Andrea te riješiti problem nepreglednog raskrižja za Ulicu slobode, koja vodi u stambeni dio Rapca, i to prema paintball parku, odnosno teniskim terenima na Prohaski. Time bi se, smatra, otvorili kvalitetni prostori, između ostalog, i za gradnju crkve.

I. RADIĆ

rabac st.andrea uređenje turizam prohaska crkva shopping centar urbanizam urbanistički plan anamarija lukšić hoteli castor pollux