Uprava ribarstava Republike Hrvatske i Agencije za restrukturiranje i modernizaciju agrikulture (ARMA) iz Poljske u Labinu

Uprava ribarstava Republike Hrvatske i Agencije za restrukturiranje i modernizaciju agrikulture (ARMA) iz Poljske u Labinu

25.10.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Dana 24.10.2018. Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) „Alba“ na čelu sa predsjednikom Donaldom Blaškovićem bila je domaćin Upravi ribarstva Republike Hrvatske i Agenciji za restrukturiranje i modernizaciju agrikulture (ARMA) iz Poljske u posjetu područja LAGUR „Alba“ i Grada Labina.

Ovom prilikom ugostili smo predstavnike kontrole na terenu Uprave ribarstva te zamjenika predsjednika Tomasz Nowakowski Agencije za restrukturiranje i modernizaciju agrikulture zajedno sa 14 predstavnika ARMA-e.

Uprava ribarstva kao Upravljačko tijelo za Lokalne akcijske grupe u ribarstvu obavlja poslove u okviru sustava upravljanje i kontrole provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., dok Agencija za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrede (ARMA) vrši ulogu akreditirane agencije za plaćanje, provodi poljoprivredu politiku te surađuje sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja. Djelokrug rada ARMA uključuje i provedbu instrumenata koji su sufinancirani iz proračuna Europske unije, kao i pružanje pomoći iz nacionalnih fondova, a glavni korisnici mjera su poljoprivrednici, stanovnici ruralnih područja, poduzetnici iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, lokalne vlasti te subjekti koji djeluju u sektoru ribarstva.

Posjet smo započeli u Arbacommerce d.o.o. tvrtci koja se od 1999. godine bavi trgovinom ribom, a od 2007. godine ima vlastiti suvremeni pogon za preradu ribe u Labinu. Arbacommerce d.o.o. je tvrtka koja je izvrstan primjer korištenja sredstava Europske unije obzirom da je za izgradnju i modernizaciju svojih pogona koristila  predpristupne fondove IPARD-a, a koristi i sredstva Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014-2020. Tako je primjerice iz Mjere 4.3 „Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture“ nabavljen stroj za pojedinačno smrzavanje ribe te za strojno čišćenje glave iznutrica.

Uz stručno vodstvo prehrambenog tehnologa Arbacommerce d.o.o. obišli smo pogon tvrtke gdje smo imali priliku vidjeti cjelokupni proces od zaprimanja srdela i inčuna, čišćenja, paketiranja te ručnu i strojnu obradu proizvoda. Razgledavanje pogona zaokružili smo degustacijom slanog fileta inčuna i mariniranog fileta inčuna.

Potom je uslijedio posjet Starom gradu uz stručno vodstvo Vedrana Kosa, voditelja Narodnog muzeja Labin i naravno nezaobilazni posjet rekonstrukciji rudnika i vjernom prikazu rudarskih hodnika u dužini od 150 metara smještenih u podrumu zgrade.

Ulice Starog grada dovele su nas Art gastro galerije Negri gdje nas je dočekao domaćin William Negri, zajedno sa suprugom Anessom akademskom umjetnicom, gdje smo imali priliku doživjeti spoj okusa, tradicije i umjetnosti. OPG Negri olive poznati je proizvođač ekstra djevičanskog maslinovog ulja na području Labinštine, ali i šire o čemu govore brojne svjetske nagrade i uvrštenja u vodiče (zlatna medalja Noćnjak 2018, zlatna medalja Japan 2018, NYIOOC

2018, Flos Olei 2011, Michelin Quide za Istru za 2018. itd.). Malo je riječi kojim se može opisati zadovoljstvo i oduševljenje naših posjetitelja ovom degustacijom kojom je William Negri nadišao sva očekivanja i potvrdio staru rimsku poruku “Olea prima omnium arborum est” ili “maslina je kraljica svih stabala”. 

            Predstavnici Uprave ribarstva i Agencije za restrukturiranje i modernizaciju agrikulture iskazali su zadovoljstvo organizacijom i sadržajem programa te otvorenost za daljnju buduću razmjenu iskustva i znanja, a s ciljem što bolje iskorištenosti sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za 2014.-2020. godinu.

flos olei lagur alba radni posjet prava ribarstva rh