Umro Božo Glavičić

Umro Božo Glavičić

29.7.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jučer nas je u 65. godini života napustio Božo Glavičić, naš dugogodišnji suradnik, koji je bilježio sve što je vezano uz narodne običaje Labinštine, a koje je sakupljao da bi usmenu predaju sačuvao od zaborava. Sa sakupljanjem i bilježenjem svega onoga što je vezano uz narodne običaje, pjesme, molitve, priče, legende, poslovice, uzrečice, zagonetke i anegdote našega kraja intenzivno je počeo 1993. godine. Tekstove je objavljivao u novinama i časopisima Labinskoj komuni, Našim fojima, Labinskim horizontima, Riječi, kalendaru Istarska Danica te u knjigama Gonan po nase i Od crkve do crkve, a objavljene su mu i knjige Narodne molitve i pjesme Labinšćine, Narodne priče i legende Labinšćine i Narodni običaji Labinšćine.

Na Radio Labinu godinama je sudjelovao u realizaciji emisije Narodni običaji i legende  Labinštine.  Posljednji put smo ga ugostili pred ovogodišnji Uskrs kad nam je kazivao običaje vezane uz ovaj blagdan, a emisiju smo završili Božinom pjesmom:  (ton – Božo Glavičić).

Bile su to njegove posljednje riječi izgovorene na valovima našeg radija. Nažalost Božo nam više svojim smirujućim glasom neće kazivati kako je to nekada bilo za blagdane, kako se na Labinštini živjelo, kakve su se legende raspredale. Pričat će on to sada svojim nebeskim čuvarima, anđelima, koji će u njegovim pričama uživati onoliko koliko smo i mi godinama uživali.  

 

Mi smo ga u svakoj emisiji ovako najavljivali: (ton – Kiko). A ni mi njega, iako više fizički neće biti s nama, nećemo zaboraviti. Ostat će njegove riječi, njegove priče, njegove molitve. Ostavio nam je u prekratkom životnom vijeku, dovoljno da ga se zauvijek sjećamo.

Posljednji ispraćaj Bože Glavičića bit će 30. srpnja 2014., u 17:30 iz Komemorativnog centra na labinsko gradsko groblje.

 

Foto: Radio Labin

 


 

 

 

in memoriam narodne pjesme običaji narodni običaji božo glavičić kultura tradicija