Ulaganja u Zbirku Matije Vlačića i Narodni muzej Labin

Ulaganja u Zbirku Matije Vlačića i Narodni muzej Labin

21.6.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Investicijski ciklus u održavanje Narodnog muzeja Labin i Memorijalne zbirke Matija Vlačić Ilirik započeo je početkom 2019. godine a obuhvaća zamjenu i održavanja već postojeće stolarije te nabavka opreme za Narodni muzej u skladu sa najsuvremenijim muzeološkim standardima.

 

Tako su čuvaone Narodnog muzeja Labin opremljene  novim ormarom za pohranu slika i umjetničkih djela, odnosno Galerijske zbirke. U njemu je smješteno preko 300 umjetničkih djela domaćih i stranih autora. Uz ormar za pohranu slika, u Muzeju je uređena posebna prostorija za čuvanje vrijedne arhivske građe. U toj prostoriji su poštivani svi mikroklimatski uvjeti za pohranu najvrjednije muzejske građe,  u njoj se čuvaju djela poput knjiga Matije Vlačića Ilirika ili arhivske građe iz vremena Venecije. Uz navedeno u čuvaoni su zamijenjene dotrajale arhivske police sa novom opremom i bezkiselinskim arhivskim kutijama. Zamijenjeno je i popravljeno nekoliko prozora na pročelju zgrade Muzeja. Krajem lipnja planira se zamijeniti nekoliko potpornih stupova u dijelu  mini rudnika.

U susret  2020. godini i  obilježavanju 500 godina rođenja Matije Vlačića, u planu je sanacija palače Franković i modernizacija same zbirke. U skladu sa planovima za 2019., zamijenjena je sva stolarija u zbirci Vlačić. Za kraj lipnja planirana je i obnova sanitarnog čvora te izrada projekta za obnovu stepeništa koje vodi u samu Zbirku.

 

U Narodni muzej Labin i Zbirku Matije Vlačića do sada je u zgotovljene radove uloženo oko 100.000 kn, od čega većim dijelom sredstva Ministarstva kulture te dio vlastitih sredstava Narodnog muzeja Labin.

 

zbrirka mateije vlačića matija vlačić ulaganja novac palača franković narodni muzej labin povijest