Ukidanje obveze energetskog certificiranja pružateljima usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor

Ukidanje obveze energetskog certificiranja pružateljima usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor

17.2.2016. // HRT // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević izjavio je za HRT da će se vrlo brzo donijeti odluka kojim će se od tri modela nastaviti poticana stanogradnja (POS) u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj postoje tri programa POS-a, a postoji i taj vrlo dobar zakon te se samo u dvije godine izgradilo više od pet tisuća stanova, kazao je Kuščević, dodajući da se sada sagledavaju aspekti svih triju modela - POS, POS Plus i POS najam. Razgovaramo s bankama i vrlo brzo ćemo donijeti odluku kojim ćemo modelom poticane stanogradnje nastaviti u ovoj godini i u ovom mandatu. Želimo da se što manje optereti državni proračun i što više gradi novcem banaka, kazao je Kuščević.

Ministar Kuščević najavio je i ukidanje projekta ''''obveznog energetskog certificiranja apartmana za iznajmljivanje''''.

U europskoj direktivi ne stoji činjenica o certificiranju apartmana za iznajmljivanje. Dobro smo proučili pravnu strukturu i problematiku, konzultirali smo se s Ministarstvom turizma, sa širokim spektrom stručnjaka i ja sam donio odluku – ukinut ćemo certificiranje apartmana. Moj stručni tim upravo radi na toj odluci, bude li gotova, ja ću je potpisati i time smo riješili dileme oko tih certifikata, kazao je Kuščević.

Ocijenio je da proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata, koji je započela Vlada prije pet godina, ide relativno dobro. Zaprimljeno je oko 800 tisuća zahtjeva, a riješeno ih je više od 400 tisuća. Smatra da je osnivanje Agencije bilo pogrešno, važnije je trebalo biti, kaže, ojačati ispostave na terenu. Naglasio je da danas Agencija rješava oko 35 posto predmeta, dok agencije na terenu – županijske ili gradske - imaju prosjek veći od 55 posto. Zadali smo kratke ciljeve - želimo obraditi sve predmete do kraja ove godine, poručio je ministar.

Ministarstvo će urediti sustav tako da neće biti potrebno baviti se bespravnom gradnjom, najavio je te objasnio da će se ubrzati i pojeftiniti postupak gradnje kako bi građanima bilo lakše i isplativije.

Kuščević smatra da je sadašnji sustav prostornog uređenja i graditeljstva prenormiran, propisi su u koliziji - na tri strane rješavaju jedan problem. Želio bi reformirati, dopuniti, poboljšati sve što je prijeko potrebno kako bi ostavio iza sebe uređen sustav.

Najavljeno - učinjeno

Iz Ministarstva turizma stigla je i potvrda dogovora ministra Klimana i ministra Kuščevića oko energetskog certifikata. U priopćenju, između ostalog, stoji da je ministar Kuščević donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata.

Ovim putem zahvaljujemo prvenstveno ministru Kuščeviću i njegovim stručnim službama što su razumijeli problem obiteljskih iznajmljivača i uvažili njihove primjedbe koje su komunicirane preko Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK, na čelu s Nedom Pinezićem. Naša obaveza je da kao Ministarstvo turizma zastupamo interese sektora, u ovom slučaju, obiteljskih iznajmljivača čiji broj postelja čini gotovo 50% ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Ovime smo pokazali da dijalogom s drugim resorima, razumijevanjem problema i efikasnošću u rješavanju istih možemo puno napraviti
, ističe ministar turizma Anton Kliman.

 

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju ("Narodne novine", br. 48/14, 150/14 i 133/15) kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog  Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata.

Odluka je donijeta jer je razvidno da trenutno Pravilnikom propisana obveza ne proizlazi iz Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada (preinaka) (SL L 153, 18.6.2010.) a niti je ista propisana Zakonom o gradnji ("Narodne novine", br. 153/13).

Naime, svrha i cilj obveze propisane navedenom Direktivom je upoznavanje potencijalnog kupca, odnosno budućeg vlasnika, najmoprimca, zakupnika, i primatelja leasinga s potrošnjom energije tj troškovima za energiju koje će snositi uporabom određene kupljene, odnosno uzete u najam, zakup ili leasing zgrade ili njezina posebnog dijela. U slučaju pružanja ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor troškovi za energiju uračunati su u cijenu noćenja "paušalno" tj. bez obzira na potrošnju energije. Nadalje, zajednički stav dvaju ministarstava je da se pružanje ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor ne može smatrati iznajmljivanjem, davanjem u zakup niti davanjem u leasing, već se radi o pružanju usluge smještaja.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u suradnji s Ministarstvom turizma i dalje će poticati i taj dio turističkog sektora na izradu energetskih certifikata jer je briga o zaštiti okoliša, koja se između ostaloga iskazuje odgovornom potrošnjom energije, jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, a ta su nam pitanja od zajedničkog interesa.
 
Iznajmljivači koji su izradili energetski certifikat s tim su dokumentom dobili mogućnost prijave za sredstva iz fondova Europske unije namijenjena poboljšanju energetskih svojstava zgrada a kroz programe poticaja energetske učinkovitosti omogućeno je i sufinanciranje sredstva uloženih u izradu energetskog certifikata. Važno je napomenuti da energetski certifikat vrijedi 10 godina što ostavlja dovoljno prostora za planiranje prijave za bespovratna poticajna sredstva.

Posebno naglašavamo da je cilj i jednog i drugog ministarstva da energetski certifikati koji će se izdavati turističkom sektoru, i svim drugim naručiteljima, budu kvalitetni i na najvišoj profesionalnoj razini. Stoga je jedan od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja aktivna suradnja s ovlaštenim osoba za energetske preglede i energetsko certificiranje i nadzor kvalitete rada kako bi se hrvatske ovlaštene osobe nametnule i uspješno svoje usluge nudile na tržištu Europske unije kao i u zemljama u našem neposrednom okruženju.

 http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=37934

 

 

 

Link

 

 

energetsko certificiranje stanogradnja pos nekretnine apartmani