Ukidaju se naknade za pozive i SMS usluge

Ukidaju se naknade za pozive i SMS usluge

13.10.2011. // iPress // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Telekom operateri od početka iduće godine više neće morati plaćati naknadu od 6 posto za usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, predložila je hrvatska Vlada koja je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama.

Taj je Zakon, kao jedna od antirecesijskih mjera, stupio na snagu u kolovozu 2009. godine, a vlada predlaže da prestane važiti 1. siječnja 2012.

Operateri su naknadu od 6 posto plaćali na prihod ostvaren od govornih usluga, tekstualnih i usluga prijenosa slike, govora i zvuka (SMS i MMS).

Ukidanje te naknade, smatraju u Vladi, daje mogućnost za smanjenje cijena tih usluga, a pozitivno bi se trebalo odraziti i na njihove investicije.

Takva naknada, kaže ministrica financija Martina Dalić, ne postoji i ne primjenjuje se u državama matičnih kompanija koje posluju u Hrvatskoj (HT-a, Vipneta i Tele 2) i kao posljedicu je imala smanjenje investicija u telekom industriji. Ukidanje naknade pridonijet će oživljavanju investicijskog ciklusa te jačanju sposobnosti naše telekom industrije u uvođenju i primjeni novih tehnologija, naglašava Dalić.

Navodi i da je ukupni prihod od te naknade u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 205 milijuna kuna, što je 13 posto manje nego u isto vrijeme lani.

Vlada je u saborsku proceduru s današnje sjednice uputila nekoliko zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim, uz ostalo izmjene Zakona o zaštiti osobnih podataka, Zakona o nadzoru državne granice, itd.

Saboru je upućen i prijedlog novog zakona o strancima, a neke od novina su uvođenje jedinstvene dozvole za boravak i rad stranaca, uređenje izdavanja dozvole boravka i rada visokokvalificiranim državljanima trećih zemalja, u vidu EU plave karte.

S EU zakonodavstvom usklađuje se i Zakon o oružju, a izmjenama toga zakona se uz ostalo uvodi i mogućnost iznajmljivanja oružja strancima kojima je Hrvatski lovački savez izdao lovačku iskaznicu za stranca.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i program mjera obnove opožarenih površina na otoku Brača, na kojemu je u požaru u srpnju ove godine opožareno oko šest tisuća hekatara vinograda, maslinika, voćnjaka i šuma.

Kroz program vrijedan ukupno 3,5 milijuna kuna namjerava se revitalizirati oko 75 kilometara zapuštenih šumskih puteva kako bi se poboljšale mjere protupožarne zaštite, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić. (H)

mobilni operateri mobiteli sms naknade komunikacija