Ugostitelji labinske Srednje škole na gastro natjecanju na Lošinju i na Danima meda u Pazinu

Ugostitelji labinske Srednje škole na gastro natjecanju na Lošinju i na Danima meda u Pazinu

3.3.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Dana 25.2.2017. učenici Lea Vidić, Boris Žgaljardić, Stefano Salamon, Laurora Tenčić i Antonio Brajković sudjelovali su na 12. Danima meda u Pazinu - međunarodnoj prodajnoj izložbi pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno edukativni skup i to u tzv. Pčelarskom gastro showu - vrednovanju pčelinjih proizvoda u gastronomiji pripremom i dijeljenjem jela obogaćenih pčelinjim proizvodima: specifične istarske ledvenice na slatki način uz palentu, te prženi kravlji sir s medom, orasima i maslinovim uljem, pod vodstvom njihovih profesora Dorjana Mohorovića i Nevia Gašparinija.


Manifestacija se održava u prostorima Gradsko-školske sportske dvorane u Pazinu u organizaciji Udruge pčelara "Lipa" Pazin, pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Pazina, u suorganizaciji LAG "Središnja Istra", Turističke zajednice središnje Istre i Udruženja obrtnika Pazin, kojima se zahvaljujemo na pozivu da sudjelujemo na ovoj vrijednoj manifestaciji.
(Tekst: Nevio Gašparini; Foto: Dorjano Mohorović i LAG "Središnja Istra")

 

Dana 23.2.2017. učenici Vanesa Čep i Stefano Salamon pod mentorstvom njihovih profesora Nevija Gašparinija i Dorjana Mohorovića pokazali su svoje zavidne vještine na regionalnom natjecanju GASTRO 2017. u Malom Lošinju u hotelu Bellevue. Domaćin natjecanja bila je Srednja škola Ambroza Haračića. Natjecanje ugostiteljsko-turističkih škola odvijalo se u pet gastronomskih disciplina te u tri hotelijersko-turističke.
U disciplinama posluživanja menija od 4 slijeda, Aperativa, Vina, Dekantiranje vina, Posluživanje kave, Digestiva, te priprema menija od 4 slijeda: Juha od buče, Pljukanci sa žgvacetom od kokoši, Janjeći kotleti na padelu s povrćem i Skuta sa grizom, kremom od naranče i prelivom od čokolade. Sve namirnice bile su zadane kao i sva pića. Nakon odrađenih zadataka učenici su zauzeli 7. mjesto. Na ovogodišnjem se GASTRU natjecalo  51 učenik (12 kuhara, 4 slastičara, 14 konobara i 23 hotelijera, u pratnji 38 mentora) iz 13 ugostiteljskih škola Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjska županije.

 

„Kvalitetni djelatnici u turizmu temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma, a ulaganjem u znanje i kvalitetu uvijek činimo korak više u tome da naši gosti budu zadovoljni. Ovakva natjecanja odličan su način da učenici pokažu svoje vještine i kreativnost, nauče nešto novo, i krenu u svoje prve turističke pobjede. Siguran sam kako će mnogi od njih u skoroj budućnosti pridonijeti uspjehu Hrvatske kao turističke destinacije. Mi ćemo ih u tome svakako poduprijeti kroz naše programe i inicijative. Također radimo na razvijanju centara kompetencija koje ćemo financirati sredstvima EU. Iz fondova će biti moguće financiranje regionalnih centara kojima ćemo modernizirati strukovno obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo u skladu s potrebama tržišta rada i podići njegovu kvalitetu u svrhu povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanje", poručio je ministar turizma Gari Cappelli uputivši poruku povodom održavanja regionalnih natjecanja Gastro 2017 u Hrvatskoj.

 

Više na ssmb.hr

 

 

srednja škola mate blažina gastronomija obrazovanje ugostiteljstvo