Udvostručena internet kupovina iz inozemstva - evo korisnih informacija koje morate znati

Udvostručena internet kupovina iz inozemstva - evo korisnih informacija koje morate znati

27.1.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Otkako je Hrvatska postala članicom EU, kupovina robe putem eBaya i ostalih internetskih trgovina se udvostručila, zbog činjenice što su sve pošiljke iz zemalja EU oslobođene carine i PDV-a. No valja biti oprezan prilikom narudžbe jer popratni troškovi mogu premašiti vrijednost proizvoda, pa čak i biti skuplji od domaćih trgovina.

Prilikom kalkulacije ukupne cijene mora se obratiti pozornost na nekoliko detalja. Prije svega o poštarini (shipping), koja se plaća zajedno s proizvodom prodavaču i jasno je istaknuta uz cijenu proizvoda.

Također, valja voditi računa o zemljama u koje se roba šalje, što također piše uz svaki proizvod. Ako je uz proizvod oznaka "worldwide", isporučuje se po cijelom svijetu.

 

Do 22 eura bez poreza

 

Sljedeće je porijeklo robe, odnosno lokacija prodavača. Ako je prodavač iz EU, dodatnih troškova izuzev poštarine nema, no kada se kupuje roba iz zemalja izvan EU-a, od carine i PDV-a oslobođene su pošiljke vrijednosti do svega 22 eura, što isključuje alkohol, duhan i parfeme. Ukoliko je pošiljka vrijednosti do 150 eura, dakle riječ je o isključivo vrijednosti proizvoda a ne i plaćenoj poštarini za njega, oslobođena je carine, ali se na njezinu vrijednost plaća PDV.

Valja još istaknuti i kategoriju darova. Kada fizičke osobe izvan EU-a šalju fizičkim osobama u Hrvatskoj paket s oznakom poklona, carine i PDV-a oslobođene su pošiljke vrijedne do 45 eura. Poneki internetski portali za kupovinu nemaju uključenu poštarinu, stoga kupac mora sam voditi računa koliko će ga pošiljka na kraju koštati. Prema poštanskim tarifama cijene paketa dijele se u nekoliko kategorija. Primjerice, paketi težine od 5 do 10 kilograma iz zemalja EU u kategoriji "Paket ekonomičan" koštaju 270, dok iz primjerice Kine ista se pošiljka plaća 500 kuna.

U slučaju da je riječ o predmetima do jednog kilograma, poštarina za EU iznosi u spomenutom paketu 120, odnosno 180 kuna za ostale zemlje. Na internetskim stranicama Hrvatske pošte objavljene su detaljne cijene poštarina uz niz ostalih usluga.

 

Stiže i namještaj

 

Osim sitnica zanemarive cijene, kupci putem interneta mogu kupovati i namještaj. Svjetski poznati proizvođač namještaja IKEA također svoje proizvode oglašava na najpoznatijoj internet trgovini. Kupci putem svoje kreditne kartice, odnosno Paypal računa mogu uz nekoliko klikova kupiti komodu ili novi kauč.

Jedino što moraju pripaziti je da naručuju predmete iz Europe s obzirom da Ikea ima svoje centre u cijelom svijetu. Nakon narudžbe, kroz sljedećih 15-ak dana na kućnu adresu stiže obavijest da je roba stigla u glavni poštanski, odnosno carinski terminal u Zagrebu, a u kojoj su navedene detaljne upute o preuzimanju.

Za pošiljke izvan EU od kupca se traži da predoči račun koji za kupljeni proizvod stiže putem emaila, te isti faksira u carinski ured kako bi se moglo obaviti carinjenje predmeta. Najskuplja je varijanta ukoliko je kupac naručio proizvod iz zemalja izvan EU čija vrijednost premašuje 150 eura jer tada će platiti carinu i PDV, ali i otpremničke usluge.

Naknadu za otpremničke usluge naplaćuju poštanski kuriri u Hrvatskoj koji preuzimaju pošiljke iz inozemstva, a usluge se odnose na manipulacije (izrada carinske deklaracije) i skladištenje. Na iznos do tri tisuće kuna plaća se 100 kuna. PDV od 25 posto se plaća na zbroj cijene proizvoda, cijene dostave, cijene osiguranja i naknade za otpremničke usluge.

Pošiljku poslanu iz SAD-a u Hr-vatsku putem američke pošte (USPS) preuzima HP - Hrvatska pošta, dok pošiljku poslanu primjerice putem FEDEXA-a preuzima ovlašteni zastupnik FEDEX-a u Hrvatskoj. Potom valja pričekati još neko vrijeme, prema našim iskustvima od pet do deset radnih dana da proizvod stigne na kućnu adresu, odnosno u lokalni poštanski ured, ovisno o načinu dostave koju naznači pošiljatelj.

 

Jeftinije nego u dućanu

 

Internet kupovina ima nekoliko prednosti. Proizvodi često znaju biti znatno jeftiniji nego u poslovnicama, česte su vrlo primamljive akcije na čitave grupe proizvoda, poput tehničke robe ili odjeće, a kupac od prvog pogleda na proizvod pa do njegove dostave na kućnu adresu praktički ne mora napuštati fotelju. Kao najbolju kupovinu preporučamo proizvode s besplatnom poštarinom, uglavnom iz Kine do vrijednosti od 150 eura, jer tu uštede u odnosu na proizvode u domaćim trgovinama mogu biti drastične.

 

Za kremu davanja gotovo stotinu kuna

 

Jedna naša čitateljica kupovala je kozmetiku iz Kine u iznosu od 33,75 eura uz besplatnu dostavu do Hrvatske. Izbjegla je troškove carine, ali ne i plaćanja poreza, koji je iznosio 64,38 kune. Prema dostavljenim računima, vidljivo je da joj je zaračunato dodatnih 6,60 kuna za ležarinu u pošti carinjenja, devet kuna za carinski pregled te 9,5 kuna za otpremu poziva i dokaz carinarnici. Tako su joj troškovi 258 kuna vrijedne kreme uvećani za čak 94,5 kune, no ona tvrdi da je usprkos davanjima ovaj proizvod i dalje znatno jeftiniji nego u lokalnim dućanima.

 

Carinjenje može udvostručiti troškove

 

Svi predmeti kupljeni u zemljama europske uniji osim poštarine koju kupac plaća zajedno s proizvodom, ne podliježu dodatnim troškovima unutar Hrvatske i stižu mu na kućnu adresu ili lokalni poštanski ured, ovisno o kurirskoj službi. No što u slučaju kupovine predmeta skupljih od 150 eura iz Amerike ili Kine? Primjerice, za raritetni komad namještaja kupljen u američkom internet dućanu, čija je cijena 300 dolara, plaća se poštarina do Hrvatske u iznosu od 170 dolara. Navedena roba prilikom dolaska u Hrvatsku zbog iznosa podliježe troškovima carinjenja i PDV-a. U ovom slučaju carinska stopa može biti oko 10 posto i plaća se na vrijednost robe, dakle 169 kuna, dok se porez na dodanu vrijednost od 25 posto plaća na ukupan iznos vrijednosti, poštarine do Hrvatske te otpremničkih usluga, odnosno oko 800 kuna. Kad se sve zbroji, predmet koji je u početku koštao 1.700 kuna, na koncu kupca može koštati dvostruko više.

 

Moguć i povrat carinskog duga

 

Ako primatelj pošiljke robe vrati robu primljenu putem poštanskog prometa zbog oštećenja ili zato što nije odgovarala uvjetima kupovnog ugovora , može se u roku od 12 mjeseci od dana puštanja u slobodni promet tražiti povrat plaćenog carinskog duga. Povrat se može izvršiti pod uvjetom da roba nije bila upotrebljavana, te da se izveze iz carinskog područja Europske unije.

 

Piše Krešimir TADIJIĆ

online shopping internet inetrnet kupovina e-kupovina dostava pošta društvo potrošnja standard