Udruga Naša zemlja: Odluka o Rockwoolu već donesena - EU prioritet, ali nema predaje!

Udruga Naša zemlja: Odluka o Rockwoolu već donesena - EU prioritet, ali nema predaje!

7.2.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dana 06.02.2009. u Poreču, u službenim prostorijama grada Poreča održan je neslužbeni sastanak mještana općina Pićan i Kršan s županom Istarske županije gospodinom Ivanom Jakovčićem. Sastanku je prisustvovalo šestero mještana s ugroženog područja. Mnogi se pitaju kakva su nova saznanja izašla na vidjelo?

 

Dok se u medijima stvara slika kako je došlo do ozbiljnog međunarodnog incidenta glede nepoštivanja ugovornih obveza koje je potpisala općina Pićan, Istarska županija, vlada RH koji vodi k zamrzavanju pregovora vezano uz ulazak RH u EU, u stvarnosti je već sve riješeno. Od Istarskog župana dobivene su informacije kako je Vlada RH pozitivno riješila pitanje koncesije za upotrebu podzemnih voda, a uskoro se očekuje i izvlaštenje općine Pićan vezano uz katastarsku česticu na kojoj se nalazi pristupni put do tvornice kao i upiranje svih sila od strane Vlade RH da se u što kraćem roku riješe svi problemi koji se nalaze na putu k dobivanju UPORABNE DOZVOLE.

Od gospodina  Ivana Jakovčića dobivena je informacija kako je on osobno nazočio sastanku u Vladi RH na kojem su bili prisutni premijer Ivo Sanader kao i resorna ministrica zaštite okoliša gospođa Marina Matulović Dropulić.

 

Stav je Istarskog župana kako je svima u Vladi poznato o kakvom je zagađivaču ovdje riječ, ali jednostavno nikoga nije briga što će se desiti s ovim djelom Istre kao ni s ljudima koji ovdje žive. Gospodin Ivan Jakovčić tvrdi kako se je nakon brojnih i učestalih primjedbi mještana pokušao utvrditi objektivnost pritužbi lokalnog stanovništva te  uvjeriti kako rade Rockwool-ove tvornice unutar zemalja EU. Zaključak je porazan. Sam župan napravio je nekoliko slika koje dokazuju kako ovo što se događa kod nas nije nikakva slučajnost već je to uobičajeni način rada navedene kompanije te sukladno onome što je vidio u nenajavljenom posjetu tvornicama Rockwool najavljuje kako je ovo samo početak plinske komore! I što sad? Tvornica će ovih dana i službeno dobiti uporabnu dozvolu.

 

Župan neslužbeno nudi ono što je i po zakonu županijska obaveza postavljanje županijske mreže još jednih neovisnih mjernih stanica koje će pratiti stanje na terenu, izradu nove studije utjecaja na okoliš koju će po svemu sudeći trebati pričekati još najmanje tri godine, njezinu upotrebu na sudu za zaštitu ljudskih prava (ako i kad uopće isti sudski postupak  bude rješavala ova institucija), pravnu zaštitu pojedincima koji bi eventualno mogli postati predmetom sudske tužbe Rockwool-ovih odvjetnika iz Zagreba, te novac za sudske sporove protiv Rockwool-a i sl.  

Neki će reći gdje smo bili do sad! Već godinama upozoravamo na mogućnost takvog scenarija i konačno možemo priznati kako smo, na našu žalost, bili u pravu! Iako smo životno ugroženi, a naš život više ne vrijedi ni 1.98 eura za koliko su nas prodali Branko Ružić u ime općine Pićan kao i Darko Lorencin u ime IDS-a i Istarske županije konačno možemo priznati kako su svi «lažovi i politikanti» bili u pravu kada su tvrdili da im je pod krinkom greenfield investicije u županiju koja se deklarira kao turistička destinacija,  ušla još jedna, ali vjerojatno i ne posljednja ekološka hulja. Nakon svih činjenica koje konačno izlaze na vidjelo, vrijeme je da i oporba u županijskoj skupštini aktivira svoje pravo na sazivanja izvanredne sjednice Skupštine IŽ na kojoj će se nakon gotovo 4 godine od potpisivanja tajnog ugovora i predugovora utvrditi odgovornost za potpisivanje istih te raspraviti i javnosti priopćiti tko je kriv za našu crnu sudbinu.

 

Iako sad svi vjerojatno pretpostavljaju kako ćemo dignuti ruke od ovog problema, grdno se varaju. Ovo je samo dodatna motivacija narodu iz zabiti kojeg su se svi, a ma baš svi odrekli. Pa kome to služilo na čast, a kome na sramotu.

 

Aktivisti udruge «Naša zemlja»

Marina Matulović Drpulić uporabna dozvola koncesija izvlaštenje Rockwool politika gospodarstvo Vlada RH Udruga Naša zemlja