Učenici talijanske škole „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule posjetili Labin

Učenici talijanske škole „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule posjetili Labin

2.5.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Učenici Osnovne talijanske škole „Giuseppina Martinuzzi“ iz Pule posjetili su danas Labin, rodni grad Giuseppine Martinuzzi čije ime nosi njihova škola. Posjeta je organizirana u sklopu istoimenog projekta koji provode tokom 2014. godine kada se obilježava 170-ta obljetnica rođenja labinske učiteljice, spisateljice i revolucionarke Giuseppine Martinuzzi. Učenici petih do osmih razreda talijanske škole po programu posjetili su Gradsku knjižnicu Labin, Narodni muzej Labin i uz stručno vodstvo obišli starogradsku jezgru.

 

U prostorijama Grada Labina primila ih je zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan koja ih je upoznala s projektom Labin Zdravi grad i uključivanjem mladih u odlučivanje kroz Gradsko vijeće mladih.  Mladi vijećnici kroz rad u vijeću razvijaju sposobnosti iznošenja vlastitih stavova, kritičkog mišljenja te se uključuju u život lokalne zajednice. Cilj je motivirati i aktivirati samostalno djelovanje djece i mladih u javnom iznošenju svojih potreba, interesa i zahtjeva prema lokalnoj zajednici i na taj način otvoriti i razviti aktivnu komunikaciju između tijela gradske vlasti i mladih, rekla je Eni Modrušan.

 

Tullio Vorano, profesor povijesti i povijesti umjetnosti držao im je predavanje o ugljenokopima i rudarenju na Labinštini, a labinska pjesnikinja Neda Milenkovski čitala im je poeziju Giuseppine Martinuzzi na cakavici.

talijanska škola eni modrušan giuseppina martinuzzi