Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin i četvrtu godinu za redom pri samom vrhu svjetskog natjecanja Unite the Nations

Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin i četvrtu godinu za redom pri samom vrhu svjetskog natjecanja Unite the Nations

14.12.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Učenici Srednje škole Mate Blažine 4. prosinca 2020. sudjelovali su u 24-satnom međunarodnom istraživačkom natjecanju Unite the Nations i ostvarili izvanredan uspjeh osvojivši 3. mjesto u konkurenciji od 32 škole iz 16 zemalja svijeta.

Unite the Nations jedna je od aktivnosti Time projecta koji ove godine slavi 25. obljetnicu i jedino je međunarodno istraživačko natjecanje gdje učenici pišu pitanja i kreiraju test. Cilj aktivnosti bolje je upoznavanje vlastite zemlje, upoznavanje drugih zemalja i učenje o različitim kulturama s naglaskom na timski rad i istraživanje.

Prošlih se godina aktivnost sastojala od dva dijela. U prvom su dijelu učenici sastavljali test, tako što bi svaka prijavljena škola sastavila 25 pitanja na engleskom jeziku o svojoj zemlji, po pet pitanja iz pet različitih kategorija – povijest, zemljopis, društvene prilike/aktualna zbivanja/politika, umjetnost/zabava i sport/slobodno vrijeme, a u drugom dijelu rješavali su test. Međutim, ove godine povodom obljetnice organizatori natjecanja iz Kanade izradili su poseban test odabravši 325 pitanja koje su učenici postavljali tijekom posljednjih godina. Također, razlika je bila u tome što su ove godine učenici trebali odgovarati i na pitanja o svojim zemljama.

Tjedan dana prije samog natjecanja sudionici su se fotografirali i za aktivnost Time selfies, a  sudjelovalo je 35 učenika: Ivan Dundara (1.e), Riko Franković (1.e), David Sandić (1.e), Nikola Zupičić (1.e), Lukas Mohorović (1.e), Matija Vugriniček  (1.e), Petar Vorano (2.f), David Vorano (2.f), Karlo Strel (2.f), Dino Tomić (2.o), Antonio Matošević (2.e), Natali Belušić  (3.f), Andrej Mohorović  (3.f), Robertino Licul (3.f), Elin Franković (3.f), Zoja Bošković Gobo (3.f), Ines Bošković Gobo (3.f), Barbara Vozila (3.f), Gloria Kiršić (3.f), Paolo Gobo (3.f), Mateo Dobrić (4.f), Lejla Šehić (4.f), Nikolina Pastorčić (4.f), Chiara Golja (4.f), Mario Turković (4.f), Petra Santro (4.f), Tara Verbanac (4.f), Silvia Radović (4.f), Paola Pamić (4.f), Matija Desović (4.f), Lucia Demarin (4.o), Tara Radović (4.o), Luka Hrvatin (4.o), Ania Kršulja (4.o) i Natali Lazarić (4.o).

Ovogodišnje natjecanje Unite the Nations započelo je u cijelom svijetu u isto vrijeme na Time Day 4. prosinca u ponoć po univerzalnom UTC vremenu što je u Hrvatskoj 1:00 ujutro. Učenici su bili podijeljeni u skupine te su satima vrijedno tražili odgovore na 325 izazovnih pitanja o 61 državi služeći se internetskim pretraživanjem. Pripremu, organizaciju te samu provedbu natjecanja vodili su nastavnici Laura Kokot, Karla Golja Milevoj, Ana Paliska i Nedeljko Mandić. Ove godine sama je organizacija i provođenje natjecanja bilo zahtjevnije zbog epidemioloških mjera.  Učenici različitih odjeljenja nisu su smjeli miješati, tj. učenici  različitih odjeljenja bili su odvojeni po učionicama.

Ovo je četvrto sudjelovanje Srednje škole Mate Blažine na ovom natjecanju, na kojem je labinska škola sveukupno do sada osvojila dva prva i jedno drugo mjesto. Važno je spomenuti i ostale hrvatske škole koje su ove godine postigle veliki uspjeh i to: Gimnazija Bjelovar koja je po prvi put osvojila 1. mjesto te Geodetska škola iz Zagreba koja sa Srednjom školom Mate Blažine Labin dijeli 3. mjesto.

Time project s ovogodišnjom temom A Week In Time 1 Globe, 1 Week, 1 Classroom međunarodni je edukacijski  projekt za osnovne i srednje škole koji se održava svake godine, a vode ga edukatori iz različitih zemalja. U sklopu projekta osim natjecanja Unite the Nations ove godine održava se i mnoštvo drugih aktivnosti kao što su Blogging, Model Ujedinjenih naroda i videokonferencije.

Organizatorski tim iz Srednje škole Mate Blažine zahvaljuje svim djelatnicima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo natjecanje uspješno organizira i provede, posebice u ovim uvjetima, a učenicima iskrene čestitke na iznimnom uspjehu u Time Projectu koji već 25 godina okuplja mlade diljem svijeta šireći znanje o drugim zemljama i kulturama, njegujući toleranciju i zajedništvo.

Na novoj službenoj stranici Time projecta http://www.timeproject.org/ može se doznati više informacija i o ostalim aktivnostima projekta.

(Tekst: Laura Kokot, Ana Paliska, foto: Karla Golja Milevoj)


srednja škola mate blažine labin unite the nations natjecanje time project