Učenici labinske Srednje škole sudjelovali u prvom otvorenom online natjecanju iz fizike i matematike u Hrvatskoj

 Učenici labinske Srednje škole sudjelovali u prvom  otvorenom online natjecanju iz fizike i matematike u Hrvatskoj

13.7.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kada je sredinom ožujka online nastava zamijenila nastavu u školama, donesena je odluka o prekidu natjecanja i smotri na svim razinama. I dok su školska natjecanja u znanju održana tijekom siječnja, većina županijskih natjecanja, a kasnije i državnih je otkazana odnosno odgođena.  Naknadno je Agencija za odgoj i obrazovanje donijela odluku da se natjecanja i smotre koja nisu održana provedu od rujna do prosinca 2020. godine.
U svibnju je skupina od desetak studenata fizike i matematike, bivših natjecatelja i mentora organizirala prvo online natjecanje iz fizike i matematike u Hrvatskoj. Riječ je o ekipnom natjecanju za učenike srednjih škola koje je trajalo pet dana, od 12. do 17. svibnja 2020. U tom su razdoblju tročlane ekipe rješavale 10 problemskih i istraživačkih  zadataka (5 iz fizike i 5 iz matematike).  Iz svakog predmeta se moglo osvojiti maksimalno po 100 bodova, dakle ukupno 200 bodova.  Problemi su bili  zahtjevni i kompleksni, o čemu govori i podatak da je više od 50% bodova (81,5%) postigla samo jedna pobjednička ekipa iz XV Gimnazije Zagreb.
Ukupno se fazi prijava prijavilo 108 ekipa iz srednjih škola diljem Hrvatske, a samom natjecanju je pristupilo 58 ekipa. Iz naše škole svoja su rješenja poslale dvije ekipe.
Ekipu koja se nazvala „Munjeni z numeri“ činili su: Petar Dundara (3.e razred),  Dobrić Matteo (3.f) i Lana Klobas (4.f). Ukupno su osvojili 26.70 bodova što je bilo dovoljno za 28. mjesto.
Ekipu „SŠMB“ činili su učenici prvog razreda opće gimnazije (1.f):  David Vorano, Karlo Strel i Matija Pajcur. Oni su zauzeli 40. mjesto s 12.85 bodova.  Natjecanje nije bilo organizirano po razredima (kao što je slučaj s regularnim natjecanjima) već su svi učenici  tj. sve ekipe rješavali iste zadatke, tako da je najteže bilo učenicima prvih razreda jer je za njih u većini zadataka bilo riječ o materiji s kojom se prvi puta susreću.
Učenici su zadovoljni sudjelovanjem u natjecanju i najavili su da bi se rado uključili i slijedeće godine. Organizatori su najavili nastavak natjecanja i u novoj školskoj godini.
Detaljnije o natjecanju, zadacima i rezultatima na službenim stranicama natjecanja sesterokut.com
(Tekst: Roberta Germin Mileta i Nedeljko Mandić)
natjecanje matematika fizika nedjeljko mandić roberta germin mileta natjecanje srednja škola mate blažina