Učenici labinske srednje škole nakon urušavanja stropa odbili pohađati nastavu

Učenici labinske srednje škole nakon urušavanja stropa odbili pohađati nastavu

10.10.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Jučerašnje urušavanje stropa tijekom petominutnog odmora u jednom od hodnika Srednje škole Mate Blažine u Labinu, srećom bez ozljeđivanja učenika, bio je povod učenicima za odbijanje pohađanje nastave, sve dok se ne zajamči njihova sigurnost. Nakon njihova prosvjeda održana je izvanredna sjednica Vijeća učenika na kojoj je ponovljen njihov zahtjev, uz tvrdnju da nemaju namjeru ulaziti u učionice sve dok im se strop nad glavom može srušiti.

Uslijedila su pitanja učenika okrenuta uzrocima takvog stanja, pogotovo što su stropovi padali i ranije, kojom je prilikom bilo ozlijeđeno pet nastavnika u zbornici. Zanimalo ih je također zbog čega se Grad i Županija više ne angažiraju u sanaciji školske zgrade, u kojoj i naoko kvalitetni stropovi padaju sami od sebe.

 

Ravnatelj škole Čedomir Ružić složio se s njihovim zahtjevom da se prekine održavanje nastave sve dok se ne pregledaju svi stropovi u hodnicima i učionicama, što će stručnjaci učiniti tijekom ovog vikenda. Ipak, on nam nije mogao potvrditi kada će se nastaviti s radom, rekavši da sve ovisi o rezultatima utvrđivanja stanja stropova. Ono što je rekao i učenicima ravnatelj je potvrdio i nama da škola nije sama u stanju održavati zgradu staru skoro šest desetljeća, zbog čega je ove godine, u sklopu obilježavanja 60. obljetnice djelovanja, zatražena novčana podrška Labina i susjednih općina te lokalnih poduzeća. Obavljeni su radovi u vrijednosti od stotinjak tisuća kuna, a dosad je na račun Srednje škole stiglo 30-ak tisuća kuna pomoći, izjavio nam je Ružić.

 

Na izvanrednoj sjednici Vijeća učenika, koji su odlučno progovorili o svojim problemima, upozoravajuća je tvrdnja učenika Marija Gigovića da rušenje stropova i drugi problemi škole nemaju svoje izvorište samo u njihovoj ustanovi, “već i u sustavu koji je očito zakazao, što je sramotno te bi se odgovor stoga trebao potražiti u nadležnim institucijama kako bi se jamčio normalan i siguran rad njihove škole.”

Školu je danas posjetio i Mladen Dušman, županijski pročelnik za prosvjetu, u čijoj je nadležnosti srednje školstvo, koji je učenike i nastavnike obavijestio o utvrđivanju sigurnosti nastave. Učenike, ali i njihove roditelje te nastavno osoblje zanima hoće li jučerašnji nemili događaj, ali i odlučnost labinskih srednjoškolaca da progovore o tome i odbiju pohađati nastavu pod ovakvim uvjetima pokrenuti odgovorne u školi, Labinu, županiji i državi da mnogo više brinu o mladom naraštaju? (MM)

 

Foto:  Strop u jednoj od učionica srušio se i lani, s čime javnost nije bila upoznata

 

 

 

 

 

 

 

srednjoškolci SŠ Mate Blažina Čedomir Ružić Marijo Gigović Mladen Dušman strop urušavanje sjednica Vijeća učenika Zlatko Arapović