Učenici iz Barija u posjeti Labinu i Srednjoj školi Mate Blažine u sklopu projekta ATRIUM PLUS

Učenici iz Barija u posjeti Labinu i Srednjoj školi Mate Blažine u sklopu projekta ATRIUM PLUS

11.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U sklopu projekta Atrium plus učenici Gimnazije Gaetano Salvemini iz Barija (Italija) posjetili su Srednju školu Mate Blažine. Učenici labinske srednje škole ugostili su gimnazijalce iz Barija te sudjelovali u osmišljenim radionicama na temu arhitekture totalitarnih režima 20. stoljeća.  Cilj je ovog studijskog posjeta bio upoznati se a svakodnevnim životom za vrijeme fašizma u Istri, te testiranje kulturne rute Podlabin.  U sklopu udruge Atrium, kulturna je ruta certificirana od Vijeća Europe u travnju 2014. Ruta je posvećena neprikladnoj baštini. Kulturna ruta Podlabin, ima i svoj itinerar, a obuhvaća područje rudarskog kompleksa Pjacala te glavnog gradskog trga do crkve sv. Franje i stambenog dijela kazakapa, kazamona i vileta. S obzirom da je spomenuta baština nastala u vrijeme nedemokratskih režima koji su za posljedicu imali tragedije stanovništva tijekom 20. stoljeća sama edukacija o ruti temelji se na etičkom i kritičkom pristupu.

Na samom početku slijedilo je upoznavanje učenika sa školom, školu je predstavio ravnatelj škole Čedomir Ružić, a s obzirom da su jezici komunikacije bili talijanski i engleski, u prevođenju na engleski pomagala je profesorica Karla Golja Milevoj.
Aktivnosti su se provodile kroz 3 tematske radionice. Prva radionica pod nazivom „Fašistička propaganda u crtanim filmovima“ definira pojam propagande, te procjenjuje posljedice nastanka totalitarnih režima na društveni, politički, gospodarski razvoja suvremenog društva. Cilj je same radionice bio ocijeniti moć propagande u stvaranju nove vlasti, mijenjanju životnih stajališta na temelju ponuđenih povijesnih izvora. Voditeljica radionice bila je profesorica povijesti Dijana Muškardin.


Druga radionica pod nazivom „Rudarski menu“ imala je za cilj prikazati lokalne prehrambene navike u prošlosti vezane za rudarsku baštinu. Učenici su u školskoj kuhinji spremali crni sladoled i crni kruh. Voditeljica radionice bila je profesorica kemije Olivera Tadić. Maneštru i ručak za sve sudionike spremili su i poslužili naši ugostitelji, konobari i kuhari 1., 2. i 3. razreda pod vodstvom njihovih mentora Dorijana Mohorovića i Nevija Gašparinija.

Treća radionica pod nazivom „Atrium ruta Podlabin iz ptičje perspektive“ imala je za cilj pomoću moderne tehnologije testirati rutu iz perspektive koja je skrivena svakidašnjem pogledu. Učenici su se upoznali s načinima korištenja drona i mogućnostima koje moderna tehnologija pruža.  Učenici su se upoznali i sa uporabom termo kamere. Učenik Martin Šverko izlagao je o energetskoj učinkovitosti rasvjete i termo učinkovitosti. Zatim su svi sudionici dobili priliku vidjeti mogućnosti korištenja drona koristeći naočale s ugrađenim žiroskopom za praćenja pokreta glave. Voditelj radionice bio je profesor Milivoj Crvak.

Na kraju je uslijedilo testiranje Atrium rute sa učenicima, uz stručno vodstvo certificiranog vodiča za rutu Podlabin gospođe Iride Vidaković.


(Tekst: Dijana Muškardin; foto: učenici)

ssmb.hr

mladi europljani konferencija atrium plus bari suradnja arhitekstura totalitarnih režima interreg