Stampar M - Stampar

U Udinama otvoren park posvećen stradalima u raškoj rudarskoj tragediji

U Udinama otvoren park posvećen stradalima u raškoj rudarskoj tragediji

19.4.2018. // Raša.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Predstavnici Općine Raša gostovali su protekle nedjelje u Udinama na svečanom otvaranju parka posvećenom radnicima stradalim u tragediji koja se prije 78 godina dogodila u raškom rudniku. 

Delegaciju su činili načelnica Općine Glorija Paliska, njena zamjenica Tina Damjanić, predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila i predstavnik labinske Zajednice Talijana Tullio Vorano. 


Organizator je bila Udruga Maestri del lavoro iz Udina, a svečanosti su između ostalih prisustvovali predstavnici Regionalnog vijeća Furlanije Julijske Venecije, s kojim Općina Raša sada već kontinuirano prijateljuje.


„Ovo je nastavak suradnje sa sredinama iz kojih su bili poginuli rudari. Svako ovakvo prisjećanje omogućuje nam nove spoznaje o tragediji. Vrijednost inicijative za otvaranjem parka, koji nosi naziv po raškim radnicima, utoliko je veća kada znamo da nijedan poginuli nije bio iz Udina. To je prepoznavanje žrtve na radnom mjestu i osviještenost za radna prava“, kaže načelnica Paliska.


Podsjetimo, u nesreći koja se 28. veljače 1940. godine dogodila u raškom rudniku život je uslijed eksplozije ugljene prašine izgubilo gotovo  200 rudara. Središnji komemorativni skup održava se na taj dan u Raši.

općina raša udine glorija paliska željko zahtila park sjećanje kova je nasa