„U susret 500-oj obljetnici rođenja Matije Vlačića Ilirika“.

„U susret 500-oj obljetnici rođenja Matije Vlačića Ilirika“.

8.3.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Jučer je u Narodnom muzeju Grada Labina otvorena  izložba pod nazivom „U susret 500-oj obljetnici rođenja Matije Vlačića Ilirika“.

Za posjetitelje su izložena glavna njegova djela, kao što je, Katalog svjedoka istine (Catalogus testium veritas), nastao u periodu 1553.,do 1555.godine,  Ecclesiastica Historia (Magdeburške centurije), povijest trinaest prvih vjekova kršćanstva, objavljena u jedanaest velikih svezaka (od 1559. do 1574.), te Clavis scripturae sacre (Ključ svetoga pisma), enciklopedijski rječnik pojmova iz Svetog pisma u dva dijela, objavljen u Baselu 1567., godine.

Pred Gradom Labinom, ustanovama u kulturi, kulturnjacima ozbiljan je posao kako i na koji način obilježiti u idućoj 2020-toj godini pola stoljeća rođenja velikog Vlačića. Ono što sa sigurnošću mogu reći, to je da želimo Matiju Vlačića Ilirika približiti prije svega svakom Labinjanu, poglavito mladima, rekla je Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika Grada Labina.  Svjesni životne i profesionalne Vlačićeve preokupacije, koja je već stoljećima tema  proučavanja, rasprava i polemika znanstvenika iz širokog spektra interesa, popularizacija će biti osmišljena na zanimljiv i mladima prihvatljiv način, zaključila je Mohorović-Čekada.

Ova večerašnja izložba jedan je od koraka ka tome, ali i ka razvijanju svjesnosti uloge, značaja i veličine Matije Vlačića Ilirika u Europi ne samo 16. stoljeća.

Izložba ostaje otvorena do 29. ožujka 2019. godine.

narodni muzej labin matija vlačić ilirik