U subotu 2.7.2016. svečano otvorenje 14.Labin Art Republike u sklopu tradicionalne fešte Petrova uz koncert Ivana Zaka i etno benda Šćike

U subotu 2.7.2016. svečano otvorenje 14.Labin Art Republike u sklopu tradicionalne fešte Petrova uz koncert Ivana Zaka i etno benda Šćike

29.6.2016. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinsko kulturno ljeto, koje četrnaestu godinu za redom donosi dva mjeseca kulture, umjetnosti i zabave na ulice i trgove starogradske jezgre, biti će svečano otvoreno ove subote 2. srpnja.  Već nekoliko godina za redom otvorenje se poklapa s tradicionalnom labinskom feštom "Petrova", koja je ove godine upotpunjena Festivalom OPG-a, poduzetništva i obrtništva kojeg zajednički organiziraju Grad Labin  i Styria media grupa - Hrvatska koja uključuje Večernji list, Poslovni dnevnik i 24sata .

 

Cjelovečernji program zajedničkog obilježavanja ovih nekoliko događaja započinje u 19 sati na Titovom trgu u starom gradu Labinu, gdje će svoje usluge i proizvode prezentirati 30-tak poduzetnika, obrtnika i OPG-ova iz cijele Hrvatske. Istovremeno, u gradskoj će se loži otvoriti 5. galerija ekstra djevičanskog maslinovog ulja, gdje će se moći degustirati nagrađena ulja istarskih i  lokalnih proizvođača uvrštenih u svjetski priznati vodič FLOS OLEI , kao i vina popularnih vinara s Labinštine.

 

Uz domaće ugostitelje, za dobru hranu pobrinuti će se majstor kuhar Branko Ognjenović, akademik kulinarstva.

 

Glazbeni program počinje u 19,30 sati nastupima RKUD "Rudar" iz Raše, KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana i KUD "Đulistan" iz Labina,  Gradskog orkestra i Rafaela Santaleze, mladog labinskog  glazbenika, a nakon njih slijedi sve poznatiji i hvaljeni etno bend "Šćike" iz Kršana. Upravo je "Šćikama" i njihovom frontmanu Zoranu Karliću pripala čast da podizanjem zastave Labin Art Republike u 22,00 sata na Torionu iznad starogradskog trga, otvore ovogodišnje "ljeto u bojama COOLTURE".

 

Nakon što ovogodišnji "art" festival bude i službeno otvoren, posjetitelje "Petrove" nastavit će zabavljati popularni pjevač Ivan Zak, a da dobro raspoloženje potraje gotovo do jutra pobrinut će se cover bend "Funbox".

 

Istovremeno, središnja pozornica Labin Art Republike, na malom trgu kod Špine u srcu starogradske jezgre, biti će "obojena" potpuno drugačijim zvukovima - onima čvrstog rocka i alternativne glazbe. Radio Gerila, nagrađivana emisija o alternativnom rocku i nezavisnoj kulturi Radio Labina, slavi 10 godina kontinuiranog emitiranja cjelovečernjim koncertom. Na Špini će te večeri nastupiti sjajni riječki alter-rockeri "Nord", njihovi sugrađani "Padre", pulski hard-rock bend "Flanger Danger", te domaće snage - revitalizirani hip-hop majstor Ver Ballem i urnebesni rockeri "SDP Trio", pobjednici ovogodišnje labinske "gitarijade", a voditelj cijelog programa biti će legendarni i svima dobro poznati Todor.

 

 

Nekoliko metara niže, u crkvici Sv. Stjepana pored Narodmog muzeja Labin, biti će otvorena prva u nizu izložbi ciklusa «Uzlet mladih umjetnika».  Svoje radove će od dana otvorenja do 19. srpnja izlagati mlada likovna umjetnica Ana Zulijani.

 

Fešta "Petrova" i otvorenje LAR-a tek su uvod u dva najživlja mjeseca labinske starogradske jezgre, a već idućeg dana, u nedjelju 3.7. koncert će na Titovom trgu održati glazbeni gosti iz Velike Britanije, orkestar i zbor St. Lawrence College.  Ponedjeljkom od 19 do 21 sat i srijedom od 11 do 13 sati labinski će umjetnici i ove godine držati otvorena vrata svojih ateliera, a utorak je već od polovice lipnja rezerviran za vođene noćne razglede starog grada, na ček pet jezika.

 

 

LAR, PR

 

 

petrova pučka fešta labin art republika koncert