U slučaju `Bankomat` spominje se ime pokojnog Đanija Bažona

U slučaju `Bankomat` spominje se ime pokojnog Đanija Bažona

1.3.2012. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Bivša Uprava Hrvatske poštanske banke (HPB) - Josip Protega, Ivan Sladonja i Mario Kirinić - protiv kojih je Uskok već podignuo optužnicu u tzv. slučaju Bankomat, mogla bi se uskoro naći i pod novom istragom, također zbog izdavanja kredita mimo procedure i to Glasu Istre i Nezavisnoj istarskoj televiziji (NIT), ali i povezanim tvrtkama Mehanici iz Pule, i Elektroničkom medijskom centru iz Zagreba.

 Ukupni iznos kredita izdanih od 2007. pa do 2009. je oko 75 milijuna kuna, a osim protiv trojice iz HPB-a, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je istragu i protiv vlasnika Mehanike Predraga Škuljevića, vlasnika Elektroničkog medijskoga centra Dinka Spajića te direktorice Nezavisne istarske televizije Gordane Restović, koje tužitelji terete kao poticatelje. U slučaju spornoga kredita za Glas Istre, kao poticatelj je naveden kontroverzni istarski poduzetnik Đani Bažon koji se u veljači 2010. objesio u garaži svoje kuće u Vinežu pokraj Labina.

 

Od inkriminiranih 75 milijuna kuna, 55,8 milijuna kuna HPB je odobrio Mehanici, 11 milijuna Elektroničkom medijskom centru, 5 milijuna Glasu Istre, a 3 milijuna NIT-u. Zanimljivo je da su sve osobe kojima su krediti dodijeljeni bili u međusobnim poslovnim odnosa. Spajić je upravo navedenim kreditom HPB-a u listopadu 2008. kupio većinski paket NIT-a, u kojoj je, pak, Škuljević član Uprave, dok je Bažon bio član Nadzornog odbora.

U veljači 2008., samo mjesec dana nakon što je njegov Elektronički medijski centar dobio 11 milijuna kuna kredita, Spajić od Škuljevića kupuje udjele u NIT-u, da bi u svibnju 2010. dva mjeseca nakon što su Protega i ostali uhićeni u akciji Bankomat, proglasio stečaj Elektroničkoga medijskoga centra, a najveći vjerovnik je, naravno, HPB. U ožujku prošle godine zbog nemogućnosti vraćanja kredita stečaj je proglašen i u Mehanici, a najveći vjerovnik je ponovo HPB sa 67,6 milijuna kuna potraživanja, ali i Hypo banka sa sljedećih 15 milijuna. Također, nakon Bažonova samoubojstva, među njegovim poznanicima pronijele su se glasine da bi upravo potraživanje HPB-a na osnovi spomenutih kredita mogao biti razlog tome. Naime, Bankomat je pokrenut zbog izdavanja navodno nesigurnih kredita raznim pravnim i fizičkim osobama, a proširivan je u nekoliko navrata.

Jedna od osoba na koju se akcija tada mogla proširiti bio je i Bažon. Akcija po svemu sudeći sada jest proširena i na njegov slučaj, no, godinu prije, on je počinio samoubojstvo. Zagrebačko Županijsko tužiteljstvo, pak, nije tražilo pritvor ni za jednoga od osumnjičenika u ovome slučaju, a o istrazi bi uskoro trebao odlučiti istražni sudac.

Izvor

 

 

 

 

dani bažon slucaj bankomat glas istre