U sklopu EU projekta Grada Labina učenici SSMB-a snimili edukativan i zanimljiv video

U sklopu EU projekta Grada Labina učenici SSMB-a snimili edukativan i zanimljiv video

21.4.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U sklopu projekta PEOPLE koji je financiran od strane programa Europa za građane – potprograma Europsko sjećanje, europske inicijative čiji je cilj jačanje povijesnog sjećanja i promicanje građanskog sudjelovanja u europskim zemljama, a čiji je Grad Labin, uz Udrugu ATRIUM iz Forlija (Italija), Općinu Dimitrovgrad (Bugarska), Općinu Skadar (Albanija), te Udruženje portugalskih političkih prognanika u Parizu i Portugalu jedan od partnera izrađen je zanimljiv video uradak.

Autori istog su učenici Srednje škole Mate Blažina koji su snimili odličan video prilog na temu deportacije i migracije stanovništva tijekom 20. stoljeća. U videu sudjeluju učenice 1. razreda jezične gimnazije koje su uključene i u zavičajnu nastavu: Bernarda Barbić, Tara Runko, Tonia Gudek, Zara Stojić,  Viktoria Višković, Stephanie Negri,  Lucija Zupičić, Robin Gaspari,  Lucija Golja, Lara Ferjančić, Katarina Gobo i Viktoria Licul te mentorica Dijana Muškardin.

Projekt PEOPLE kreiran je kao mogući odgovor na nastajuću potrebu da se mladim Europljanima pruži dublje znanje o progonima koji su pogađali zemlje EU-a pod totalitarnim režimima tijekom cijelog prošlog stoljeća. Cilj je predstaviti prikupljene priče širokoj publici kako bi se razumjelo kako su progon i diskriminacija djelovali u nekoliko europskih konteksta i režima. Cilj je potaknuti mladu generaciju na razmišljanje o trenutnim reakcijama mnogih Europljana o “drugačijem” našeg doba, odnosno migrantima i manjinama bilo koje vrste, te podići svijest o europskim zajedničkim vrijednostima.

Video uradak učenica Srednje škole Mate Blažine kojeg su predstavile nedavno na partnerskom sastanku u našem gradu kada je održana i radionica s naglaskom na temu pitanja ljudskih prava pogledajte OVDJE.

Program EUROPA ZA GRAĐANE centralizirani je program Europske unije s ciljem promicanja suradnje među zemljama u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo. Svrha Programa jest poticati promišljanje zajedničke povijesti i razvoj aktivnog europskog građanstva davanjem financijskih potpora organizacijama koje rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka.

srednja škola mate blažina eu projekt people