U raškoj osnovnoj školi prigodno obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

U raškoj osnovnoj školi prigodno obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112

11.2.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U utorak , 11. veljače 2020. godine u  našoj sportskoj dvorani  prigodno je obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. U organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Pazinu te u suradnji s lokalnom zajednicom i žurnim službama – MUP-a, Gradskog društva crvenog križa Labin, DVD Raša i HGSS-a, održana je edukacija i uvježbavanje za sve učenike škole na temu osposobljavanja djece u području zaštite i spašavanja.


Osamdesetak učenika škole podijeljenih u grupe  obilazili su pet radnih točaka službi na kojima su se upoznavali s aktivnostima te aktivno sudjelovali. Djelatnici Centra za zaštitu i spašavanje 112 predstavili su se predavanjem prema nacionalnom programu, prikazali su komplete za slučaj nesreće te su učenici imali prilike pozivati broj 112. Djelatnice Gradskog društva Crvenog križa  demonstrirale su komplet za pružanje prve pomoći, prikazale rane i prezentirale pružanje prve pomoći. Nekoliko je djelatnika MUP-a održalo predavanje o obiteljskom zakonu,  o alkoholiziranosti, korištenju opojnih droga te su učenici imali prilike isprobati pijane naočale, razgledati i sjesti u policijski kombi (maricu) i presretač. DVD Raša predstavili su se vatrogasnim vozilom i opremom, pokazali rukovanjem vatrogasnim aparatom, a uzbuđenje je naraslo pri samom gašenju požara. Najaktivnije je bilo na radnoj točki Hrvatske gorske službe za spašavanje Pula na kojoj su se učenici uz pomoć djelatnika „spašavali“ koristeći adekvatnu opremu.


Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježava se  od 1991. godine odlukom Europske komisije, a od početka 2019. godine Sustav 112 sastavni je dio Ministarstva unutarnjih poslova u Hrvatskoj. Ispunivši svoju osnovnu namjenu, prepoznat je kao sustav na koji se građani i turisti mogu osloniti u svakoj hitnoj situaciji koja zahtjeva djelovanje, poput akcija traganja i spašavanja, hitne medicinske pomoći, spašavanja na moru te alarmiranja policijskih i vatrogasnih službi. Besplatni broj 112 dostupan je 24 sata dnevno, štedi vrijeme jer se jednim pozivom istovremeno alarmira nekoliko službi, a prijem hitnog poziva moguć je na više jezika.


LINK

oš ivan batelić raša 112 vatrogasci