U Raši održano savjetovanje na temu održivog razvoja i društveno odgovornog djelovanja

U Raši održano savjetovanje na temu održivog razvoja i društveno odgovornog djelovanja

19.11.2009. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općina Raša domaćinom je drugog savjetovanja „Održivi razvoj i društveno odgovorno djelovanje - od rudarskog grada do ekoindustrijskog parka". Tijekom protekle godine obavljeni su brojni razgovori u Radnoj skupini i održano je više  rasprava u okviru Foruma za društveno odgovorno djelovanje promišljajući o suvremenim mogućnostima razvoja Općine Raša te o pitanjima društvene odgovornosti za njen životni prostor.

 

Na savjetovanjima je konstatirano da su nekad stvarane i uspješne industrijske zone osnovane sedamdesetih godina prošlog stoljeća zapuštene. Nove zamisli gospodarskih zona služe ponajviše stranim tvrtkama, jer su mjesta niskih infrastrukturnih troškova i jeftine radne snage.

 

Promišljajući projekt Ekoenergetska dolina Raša, zamišljen je moderni ekoindustrijski park u kojem je naglasak na industrijskoj simbiozi,u kojoj pojedini pothvati surađuju služeći se međusobno proizvodima i nusproizvodima, materijalima i energijom, pa i uslužnim djelatnostima. Zamišljeno je da se ovoj simbiozi priključi i poljoprivredna proizvodnja, postupanje otpadnim i oborinskim vodama, promet i transport i druge djelatnosti. Stvorili bi tako zajednicu proizvodnih, uslužnih i poslovnih djelatnosti, koje su smještene u zajedničkom životnom prostoru i surađuju.

društvo općina raša društveno odgovorno ponašanje forum cross hrvatsko društvo za sustave pino knapić