U Rapcu će raditi isti broj sezonaca kao i lani - njih 400

U Rapcu će raditi isti broj sezonaca kao i  lani - njih 400

26.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Svi oni, koji će ove godine tražiti sezonski posao u istarskim hotelskim kompleksima i kampovima, ne bi se trebali zabrinjavati da će potražnja za takvim kadrom biti manja bez obzira na najave još jedne teške turističke sezone.

Veliki istarski hotelijeri - Istraturist, Riviera, Plava Laguna, Rabac i Arenaturist, namjeravaju zaposliti jednak broj sezonaca, odnosno njih preko tri tisuće, a sezona zapošljavanja počinje već sada uoči uskrsnih blagdana. Ne predviđaju niti veće promjene kadra zaposlenog na određeno i neodređeno vrijeme, a u većine hotelijera plaće će biti za nešto više od dva posto veće nego lani.

Jedini hotelijer, koji će ove godine primati više radnika, je Istraturist koji će zaposliti 1.100 sezonaca, što je pet posto više nego prošle godine. Sezonce su već naveliko počeli zapošljavati budući da su već otvorili dva hotela, a ovaj tjedan će to napraviti s još jednim. Dosad su već angažirali stotinjak sezonskih djelatnika. Međutim, nedostaje im kadra obučenog za rad u objektima visoke kvalitete sa četiri i pet zvjezdica. Zato kroz poseban program obuke grade vlastiti stručni kadar.

Porečki hotelijeri zaposlit će oko 1.430 sezonaca. Veći dio bit će u Rivierinim kapacitetima, njih 930. U posljednja tri mjeseca u toj firmi na neodređeno vrijeme zaposleno 23 djelatnika, da broj radnika na određeno vrijeme ostaje kakav je bio protekle godine te da otkazivanja bilo kakvih ugovora o radu nije predviđeno. Plaće su tamo povećane od početak godine i to za 2,51 posto.

U susjednoj Plavoj laguni također ne predviđaju neke veće promjene u pogledu broja zaposlenih na neodređeno vrijeme, osim uobičajenog prirodnog odljeva, a plaće su im uvećane za 2,87 posto.

U Laguni Novigrad kažu da će broj sezonske radne snage biti isti broj ili manje nego prošle godine, iako ne navode koliko bi to bilo te da ta brojka ovisi o bukingu. Plaće radnika ovise o tome da li će ostvariti planirane prihode, odnosno prosječne cijene i broj noćenja.

Pulski Arenaturist ove će godine primati 400 sezonskih radnika, čime će broj zaposlenih u pulskim i medulinskim hotelima i kampovima iznositi 800 radnika. O plaći se nisu izjašnjavali.

Rabački hotelijer Rabac d.d. također ovu godinu namjerava odraditi kao i prošlu- sa 400 sezonaca, istim bojem zaposlenih i plaćama, koje su povećane lani u petom mjesecu.

Predsjednik uprave Maistre nije odgovorio konkretno brojkama koliko će se ove godine sezonaca zaposliti u njihovim hotelima i kampovima, već je istakao da im je u predstojećoj sezoni primarni cilj zadržati postojeći te privući novi kvalitetni kadar. (B. BAN)

 

rabac d.d rabac hoteljerstvo sezonci sezonski poslovi