U Rapcu 7.600 turista

U Rapcu 7.600 turista

2.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Prema podacima Turističke zajednice Labina na podreučju njena djelovanja u lipnju je ostvareno nešto više od 157 tisuća noćenja, isto kao i prošlogodišnjeg lipnja. Stranaca je bilo za dva posto više, a domaćih 40 posto manje. Prednjačili su Nijemci s udjelom od oko 24 posto i porastom od četiri posto, dok najveći porast od čak 33 posto bilježe češki turisti, koji su ostvarili petinu od svih lipanjskih noćenja. Manje je bilo Britanaca i Francuza, a prije nekoliko godina relativno brojni turisti iz Izraela svedeni su na simboličan broj. Nakon lipnja tešklo je reći da li će se statistički ponoviti prošlogodišnja sezona s obzirom na pad od tri posto u dosadašđnjeg dijelu godine, za koje se bilježi 312 tisuća noćenja.

 

Međutim, izjave hotelijera i trgovaca o potrošnji turista vrlo pesimistične, uz realnu opasnost da se one neće promijeniti ni tijekom preostralog dijela turističke sezone. Na suzdržanost turista u posezanju za novčanikom ne utječe samo porast cijena u nas, odnosno jačanje kune, već i pad standarda u većini zemalja odakle dolaze u Rabac, koji je još uvijek okrenut gostima slabije platežne moći. Privatni ugostitelji imaju i primjedbe na sve učestaliju praksu hotelijera da povoljnim aranžmanima, takozvanim ''all inclusive'', utječu na sve manju potrošnju turista izvan hotela.

 

Trenutačno u Rapcu boravi oko 7.600 turista, ili jedan posto više nego lani, koji uglavnom koriste smještaj u hotelima, pa će tek skoro punjenje privatnog smještaja, makar nakratko vratiti osmjeh na vlasnike restorana, koji će i sami morati potražiti prave načine za privlačenje turista željnih gostronomskih užitaka.

turisti Rabac TZ sezona Radmila Paliska Kos