U Puli održana konferencija za novinare povodom "21. Sa(n)jam knjige u Istri"

U Puli održana konferencija za novinare povodom "21. Sa(n)jam knjige u Istri"

30.11.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Danas je u Puli u 12 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelj održana posljednja konferencija za novinare na kojoj su predstavljene zadnje novosti u programskom i prodajnom dijelu, ovogodišnji tiskani materijali i program svečanog otvorenja 21. Sa(n)jam knjige u Istri.

Na konferenciji je uz direktoricu Sajma, Magdalenu Vodopiju sudjelovao i cijeli organizatorski tim 21. Sajma te pročelnica za kulturu Grada Pule, Jasmina Nina Kamber.
 

NOVOSTI U IZLOŽBENO-PRODAJNOM DIJELU SAJMA

Na pulskom Sajmu ove godine izlaže više od 200 nakladnika iz Hrvatske i regije s gotovo 20.000 naslova. Sajam, kao i svake godine, posebnu pažnju posvećuje malim nakladnicima i onima koje je teško naći u knjižarskoj mreži. Istaknuto će se predstaviti srpska nakladnička scena. Naime, 30 nakladnika okupljenih oko Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) činit će najveće prestavljanje srpskih nakladnika do sada, koje se nadovezuje na ovogodišnje regionalno žarište Sajma „Beograd čita“ - suvremenu kulturnu scenu grada Beograda.

Sajam će ove godine prvi puta imati svoj pravi, veliki antikvarijat s više od 6.000 naslova zahvaljujući sjajnom antikvaru Željku Međimorecu iz riječkog Ex Librisa.

Mlađe čitatelje i one sklone pop kulturi, vjerujemo, zainteresirat će tematski štand pod nazivom „Art&Music“ (u čast Art&Music festivala). Na tom štandu će se naći veliki izbor knjiga koje možemo svrstati u pop kulturu, biografije glazbenika, monografije suvremene umjetnosti, stripovi, grafičke novele i gramofonske ploče. Literatura je to (i glazba) koja prati program Strip Strasse te novi program sajma Book F(or)ever namjenjen srednjoškolcima.

 Dio „Monte Librića“ bit će također na Sajmu s upečatljivim izborom dječje literature, a vrhunac za najmlađe čitatelje očekuje se 6. prosinca u 12 sati na glazbeno-scenskom dočeku Sv.Nikole pod nazivom „Nikola la la la“.

Hrvatski nakladnici, uz velike popuste (od 10 – 70 %), za pulsku će publiku prirediti posebne, dnevne akcije - dodatne popuste na određenu knjigu ili cijeli komplet naslova.

Uz, već gotovo tradicionalnu, čitateljsku nagradu „dr. Ivo Borevečki“, Sajam ove godine pokreće još jednu nagradu pod nazivom „Libar za vajk“ koja je, također, namijenjena čitateljima, posjetiteljima Sajma, ali je na neki način i posveta samim knjigama. Naime, radi se o interaktivnoj nagradnoj igri, u kojoj će svi posjetitelji Sajma moći na posebne kupone nominirati jednu knjigu za koju smatraju da je za „vajk“, zauvijek, da je dužna pažnje, da bi mogla postati klasik. Najsretniji od onih koji su nominirali knjige koje će prema glasu pulske publike ući među 10 „vječnih“, 10 „za vajk“ bit će darivani tim istim knjigama.

ZADNJE NOVOSTI U PROGRAMU

Program Sajma koji broji više od 100 događaja u kojima će sudjelovati 150 autora, predstavljača, urednika i prevoditelja predstavljen je javnosti  prije mjesec dana. Sad je već ukoričen u sajamski katalog. Uz službeni program još je nekoliko novosti.

Sajam ovogodišnjim autorima i njihovoj publici otvara prostor za neformalna druženja. Autori će nakon promocija potpisivati knjige u Centralnoj dvorani Sajma. „Pisac potpisuje“ novost je pulskog festivala knjige i autora te će se odvijati svakodnevno od 18 do 21 sat. Izvan ovih termina upriličit će se posebno potpisivanje knjige Borisa Pavelića Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune i uz nazočnost protagonista knjige (Borisa Dežulovića i Predraga Lucića) proslaviti treće izdanje ove knjige koja je prošle godine premijerno predstavljena upravo na Sajmu. Ova prava „fešta od knjige“  održat će se 6. prosinca u 13 sati u Centralnoj dvorani. U posebnim terminima potpisivat će svoje knjige i neformalno razgovarati sa svojim čitateljima gosti Sajma koji nisu u službenom programu poput Ante Tomića, Olje Savičević Ivančević, Ivana Lovrenovića, Gorana Vojnovića...

Program prvog dana Sajma snažno je pulski orjentiran. Prvi program, nakon svečanog otvorenja, u 17 sati bit će predstavljanje projekta „Žive razglednice Pule“, nastao u produkciji Sajma, dok će zadnji program tog dana biti otvorenje izložbe „Antun Motika – protostrip i karikature“ u 21 sat u Gradskoj galeriji Pula.

Također, još su tri događaja, inspirirana Pulom i Istrom postala dio programa Sajma.

Kao posljedica akcije „Pula čita“ kojom je Sajam uveo knjigu i čitanje u javne prostore grada (u autobuse, kafiće, na ulicu) pred samo otvorenje Sajma, bez posebne pompe dogodit će se izložba fotografija. Brojni prijatelji i suradnici Sajma odazvali su se ovoj akciji te vlastitim primjerom, čitajući na javnim mjestima, podržali čitavu ideju, koju je fotoaparatom zabilježila službena fotografkinja Sajma, Tanja Draškić Savić. Fotografije koje svjedoče kako to Pula čita bit će izložene u jednom od izloga galerije Cvajner.

U galeriji Cvajner, 6. prosinca, u 20,30 sati dogodit će se i umjetnička akcija „Građanin Sefer“, prema priči spisateljice Slađane Bukovac. Glavni protagonisti priče su najstarija kuća u Puli i njezin stanar. Kuća je sagrađena 1270. i nalazi se u Maksimijanovoj ulici koja u vrijeme Sajma postaje Stripovska. U ovoj umjetničkoj akciji uz Slađanu Bukovac sudjeluju i autori iz Stirpovske, među kojima su Alem Ćurin, Boris Stanić, Vibor Juhas, Miron Milić, Aleksandar Zolotić...

U četvrtak, 10. prosinca, u 13 sati u Centralnoj dvorani Sajma, na punktu HRT-a predstavit će se dugogodišnji projekt Radio Pule „Arhiv Renato Pernić“. Ovaj projekt pokrenuli su 2002. godine djelatnici Radio Pule s ciljem očuvanja dijela arhivske građe koju je tijekom svoje karijere (većinom 1970-tih) kao glazbenog urednika na Radio Puli zabilježio Renato Pernić, snimajući s tonskim snimateljem Branimirom Paićem istarsku narodnu glazbu u autentičnim ambijentima po istarskim selima.

Veliki pomak u ovogodišnjem programu napravila je Hrvatska radiotelevizija. Na Sajmu će se, zahvaljujući HRT-u, prvi puta postaviti pravo kino s bogatim izborom dokumentarnih filmova, a održat će se i zanimljivi okrugli stolovi. Vrhunac ove suradnje trebao bi biti početak snimanja dokumentarnog filma o povijesti Sajma. Prijedlog je to poznate redateljice dokumentarnih filmova, Puljanke sa zagrebačkom adresom Ines Pletikos, koja pulski Sajam doživljava kao jedan od fenomena grada te kroz ovaj film želi ispričati priču o njegovih 20 godina postojanja.

SVEČANO OTVORENJE

Svečano otvorenje 21. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se 3. prosinca 2015., točno u podne u Domu hrvatskih branitelja, koji, već tradicionalno, početkom prosinca zadobiva konture vizualnog identiteta Sajma i pretvara se u matično mjesto održavanja njegovih mnogobrojnih programa te u veliku izložbu knjiga i nakladnika. Sajam je odlučio ove godine čast otvorenja dodijeliti jednom od svojih sugrađana/sugrađanki. Odabrana je poznata glumica Jadranka Đokić, dijete Pule i dijete Sajma. Jadranka se prvi put pojavila na 4. Sajmu knjiga u Istri, kao gimnazijalka i izgovorila tadašnji moto Sajma, Balotine stihove „Lip je život samo ontar kad se bez straha žrtvuje“. Ostala je zapamćena i kao „ocvala, ostarjela knjiška dama“ na Sajmu u Kinu Pula i kao Virginija Woolf u vrtu Doma hrvatskih branitelja.

Ceremoniju otvorenja glazbom će pratiti glazbeni sastav Lice mista, koji su mjestom s kojeg dolaze - Preko na otoku Ugljanu – izravno povezani s temom Sajma ili barem onim prvim dijelom teme koji se odnosi na fenomen otoka. Pjevaju na prečkom dijalektu o otočkoj zbilji te se u potpunosti razlikuju od bilo kojeg drugog otočkog benda. U protokolu otvorenja sudjelovat će pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, izaslanik ministra kulture Republike Hrvatske Vladimir Stojsavljević i direktorica Sajma Magdalena Vodopija. 

              www.sanjamknjige.hr             

Labin Art Express XXI Pula Labin Sa(n)jam knjige u Istri Dom hrvatskih branitelja nakladnici knjige konferencija novinari Sajam čitanje kultura autori