U prvi razred matične Osnovne škole Ive Lole Ribara svega 11 mališana!

U prvi razred matične Osnovne škole Ive Lole Ribara svega 11 mališana!

13.8.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Ne tako davno rudari koji su u rudnike Labinšćine došli iz Bosne bili su i sinonim za mnogobrojnije obitelji, koje su spašavale skroman natalitet u ovom dijelu istarskog poluotoka. Osnovna škola Ive Lole Ribara, kojoj su gravitirala djeca iz naselja Kazakape i Kazarmoni, nastanjena mahom Bosancima, poznata i kao Harlem, imala je stalno mnogo više učenika nego druga, mlađa i manja labinska osnovna škola, koja nosi ime Matije Vlačića Ilirika.

Ove se jeseni događa nešto u što se prije petnaestak godina nije moglo ni u snu predvidjeti - u klupe prvih razreda OŠ Matije Vlačića, koja se nalazi s desne strane Jadranske magistrale, koja je Labin dijelila na dva podjednako jednaka dijela, sjest će 43 đaka, a u onu drugu svega - 11!

 

Razloga za ovakav trend ima više, od činjenice da i obitelji potomaka Bosanaca danas nisu mnogobrojne, da njih u Labinu ima sve manje, pa do gradnje novih obiteljskih kuća i stambenih višekatnica isključivo s desne strane već spomenute ceste, odnosno na Katurima i sjeverozapadnom dijelu grada, gdje će se život dodatno dinamizirati najavljenom gradnjom zaobilaznice za Rabac. Da nije tako ne bi ni u područnoj školi Ive Lola Ribara na Katurama bilo čak 38 prvašića, ili gotovo tri i pol puta više nego u matičnoj školi. Mladih obitelji i djece ima najviše u tom dijelu Labina, dok u Kazarmonima i Kazakapama žive uglavnom umirovljenici.

Nastavi li se ovakav trend uz stagnaciju broja prvašića, nakon što je on prepolovljen u odnosu na kasne osamdesete proteklog stoljeća, teško će se moći izbjeći "preraspodjela" labinskih školaraca. U seoskim sredinama djece još je manje, pa se ovog ljeta u prvi razred područne škole u Koromačnu upisalo svega troje mališana, čime je ugrožen njen opstanak! (MM)