U Proračunu Grada Labina za 2022. godinu mnogi važni kapitalni projekti

U Proračunu Grada Labina za 2022. godinu mnogi važni kapitalni projekti

21.9.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U fazi je priprema proračuna Grada Labina za 2022. godinu  te su odrađene i konzultacije s mjesnim odborima i drugim dionicima pa je na današnjem Aktualnom satu Gradskog vijeća Grada Labina vijećnika Larija Zahtilu zanimalo koji su projekti i potrebe istaknuti kao prioriteti po mjesnim odborima, na što mu je odgovorio Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić uvodno naglasivši kako smatra da je upravo ravnomjeran razvoj Grada Labina, po svim labinskim naseljima, ono čemu treba težiti, iako je pravi izazov uskladiti sve potrebe u prihodovnoj i rashodovnoj strani jednog proračuna.

Svjedoci smo da se zadnjih par godina dosta ulagalo u razna područja Grada Labina, a 2022. godina donosi nastavak kapitalnih projekata. Naselje Rabac će sljedeće godine zasigurno imati prioritet u jednom dokumentu koji će definirati budući razvoj Rapca i to onog strogog centra, a to je arhitektonski natječaj rabačke Rive. Iako ćemo početi već ove godine, znamo da je to dugotrajan i skup proces, koji će nam u konačnici pružiti sliku Rapca, ne samo iduće godine, već u budućnosti.

Gradonačelnik Glavičić nastavio je s ulaganjima u prometnice posebno ističući kako mu je drago što će se napori prethodnih te ove godine nastaviti i u idućem proračunskom razdoblju: „Što se tiče MO Kature, u proračun 2022. godine uvrstit ćemo sanaciju kompletne dionice od skretanja za vrtić do škole na Katurama,  a drago mi je što ćemo nastaviti i sanaciju kompletnog kolnika i nogostupa uz postavljanje potrebne javne rasvjete i signalizacije u MO Kapelica na potezu od trgovine, koja bi uskoro trebala početi s radom, do Breg Ivanovci, nakon čega će Kapelica, i to nakon 50 godina, dobiti sasvim novu prometnu vizuru.“ I u Ripendi će se ulagati u ceste, obzirom da ovo naselje bilježi povećan broj izgradnje novih kuća te će se krenuti u sanaciju određenih dionica i u tom mjesnom odboru.

Kapitalni objekt koji je dugogodišnja patnja svih Labinjana zasigurno se veže uz Donji Labin i spomenik Rudaru borcu. Kako je Gradonačelnik spomenuo, trenutno su u tijeku razgovori s obitelji umjetnika Bassanija i umjetnikom Iskrom te vjeruje da će se naredne godine krenuti s nastavkom radova dovršenja ovog bitnog spomenika.

Gornji Labin zasigurno obilježavaju najzahtjevniji zahtjevi, posebice po pitanju konzervatora. „Krajem ove godine počinjemo s izradom glavnoga projekta, a što će potrajati obzirom da se radi o kompletnoj instalaciji struje, vode, kanalizacije, izrade parkirne površine. To je veoma skup projekt, koji će trajati cijelu iduću godinu, no nadam se da ćemo do kraja godine imati svu dokumentaciju kako bismo ju mogli kandidirati i to će biti sigurno fokus u Starom gradu“, istaknuo je Glavičić osvrnuvši se da Gornji Labin ima puno ostalih manjih naselja u koje će nastojati ulagati, jer i u tim krajevima treba poticati život.

Odgovor na vijećničko pitanje Gradonačelnik je završio s naseljem Vinež, gdje je trenutno u tijeku velika investicija na izgradnji vodoopskbre od škole do Kolcić brega, paralelno s čime se radi i trotoar. A upravo se Vineža tiče i jedna od točaka današnjeg dnevnog reda kada bi Gradsko vijeće trebalo dati suglasnot za kandidiranje izgradnje novog dječjeg vrtiža na Vinežu na mjeru 7.4.1.

proračun projekti