U Plomin Luci danas javno izlaganje o TE

U Plomin Luci danas javno izlaganje o TE

27.10.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Javno izlaganje o Studiji utjecaja na okoliš izgradnje termoelektrane u Plominskom zaljevu održat će se danas od 17 sati u restoranu Riva u Plomin Luci te u petak u isto vrijeme u vijećnici labinske gradske uprave. Predstavnici investitora HEP-a, te izrađivača dokumentacije, zagrebačkih tvrtki Ekonerg i APO, predstavit će i zahtjev za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša te tehničko-tehnološko rješenje zahvata. Projekt se službeno zove "rekonstrukcija TE Plomin - zamjena postojeće TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povećanja kapaciteta".

Za državu strateški važna investicija od oko 800 milijuna eura službeno je najavljena početkom godine, i to kao izgradnja zamjenskog bloka termoelektrane Plomin C (javnost ga jednostavno zove Plomin 3) nominalne bruto snage 500 megavata na ugljen.

Javno izlaganje dokumentacije prilika je za odgovor na još uvijek otvoreno pitanje (ne)usklađenosti projekta sa županijskim prostornim planom koji, podsjetimo, predviđa da sva tri elektroenergetska bloka u Plominu ne mogu premašivati trenutnu snagu od 335 MW te da "trojka" kao energent mora koristiti plin.

Iz HEP-a, međutim, uporno naglašavaju da posrijedi nije novogradnja, nego rekonstrukcija više od 40 godina stare i četiri puta slabije, ali problematične "jedinice" koja se mora ugasiti do 2015. Ne smeta ih pritom to što se blok C planira realizirati podalje od Plomina 1, na lokaciji današnjeg odlagališta ugljena.

Izrađivači studije trebali bi, između ostalog, objasniti kako će to, kako tvrde, negativan utjecaj na okoliš nove elektrane, koja će sagorijevati milijun tona ugljena godišnje, biti manji negoli što je trenutni "jedinice" i "dvojke", a zrak ostati prve kategorije.

U sjeni za javnost vitalnog pitanja - kako elektrana utječe na zdravlje ljudi? - ostaju ona o ekonomskoj i društvenoj (ne)potrebnosti novog megapostrojenja, odnosno očekivanoj direktnoj koristi za domaće tvrtke i jedinice lokalne samouprave.

Dolazak na raspravu najavili su predstavnici Udruge Zelena Istra, Zelena akcija, Naša zemlja, Pineta i Eko-Kvarner, a izgledno je da će se ekološkim aktivistima zbog važnosti teme pridružiti brojni građani Labinštine i Istre. Primjedbe na studiju mogu se dati do 18. studenog, dokad traje jednomjesečna javna rasprava. (I. RADIĆ)

 

plomin luka te plomin te plomin 3 termoleketrana plomin okoliš ekologija javna rasprava