U Pićnu festival narodnih priča, legendi i mitova Istre

U Pićnu festival narodnih priča, legendi i mitova Istre

29.7.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ovog vikenda u istarski gradić Pićan zaposjesti će vampiri, vještice, čarobnjaci, divovi, patuljci, vile i vilenjaci. Četvrtu godinu za redom u organizaciji udruge Val kulture odvija se LegendFest, festival narodnih priča, legendi i mitova Istre. Iako festival nije natjecateljskog karaktera svake godine zaprime izuzetno veliki broj prijava.

Ove godine festival po prvi puta ima svoju temu, a to su vile. Specifičnost ovogodišnjeg festivala jest i to što se po prvi puta uključuje i mjesto Kringa, koje ima svoju legendu, te će svi sadržaji u Kringi biti prilagođeni toj legendi. Neobična, čak i stravična zgoda, bilježi pripovijedanja mještana Kringe. Zbila se 1672. godine, a prethodilo joj je šesnaest godina tajanstvenih zbivanja.

Cilj i svrha festivala je popunjavanje kulturno umjetničke ponude Istre te oživljavanje grada Pićna i Kringe.

LegendFest odvija se na način multimedijalnog i interaktivnog spoja prostora, vremena i stila. Za trajanja festivala, Pićan je obučen u stare istarske tkanine, ulicama se ponovno šeta u  istarskoj nošnji, pije se dobro vino i šire se zvuci istarske melodije.

Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg ispunjeni su malim sadržajima, bilo pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima ili predstavama. Centralni projekti/predstave odvijaju se na glavnoj pozornici na otvorenom. Za vrijeme trajanja festivala djeca se mogu uključiti u radionice i tako sudjelovati u izvođenju predstave koju pripremaju uz stručnog voditelja.

 

Cjelokupna najava

 

Od ove godine, posjetiteljima je omogućeno kampiranje za vrijeme trajanja Festivala. Ispod glavnog igrališta, u samom centru Pićna, osigurana je lokacija za podizanje šatora. Cijeli program pogledajte na www.legendfest.hr.

 

 

LegendFest legende mitovi performans manifestacija Pićan narodne priče mario gigović trnoplesari