U Osnovnoj školi «Ivo Lola Ribar» provodi se PATHS projekt

U Osnovnoj školi «Ivo Lola Ribar» provodi se PATHS projekt

26.11.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

PATHS (Promoting Altenative Thinking Strategies) je sveobuhvatan program za promicanje emocionalne i socijalne kompetencije i smanjivanja agresije i nasilnih ponašanja u ranoj osnovnoškolskoj dobi. Istovremeno se programom oplemenjuje obrazovni proces u razredu. Ovaj inovativni kurikulum za djecu u vrtiću i nižim razredima osnovne škole (5 do 12 godina) koriste odgajatelji, učitelji i stručni suradnici kao višegodišnji, kontinuirani prevencijski model.

U Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar" Labin-Područnoj školi Kature, te u Osnovnoj školi iz Poreča ovaj se program provodi kao pilot projekt od školske godine 2007./2008.s ciljem utvrđivanja  efikasnosti ovakvog oblika rada s učenicima te mogućnosti daljnje primjene u drugim školama. Projekt se provodi u trajanju od četiri školske godine i cilj mu je «pratiti» učenike u odrastanju od prvog do četvrtog razreda.U  PŠ Kature u svojim razredima projekt provode učiteljice Elide Stemberga (sadašnji 3.a razred)  i Tatjana Blašković (sadašnji 3.b razred) te će primjena  trajati još ovu i iduću školsku godinu. Kontrolne grupe (grupe u kojima se ne provodi projekt) su  dva odjeljenja učenika iste generacije osnovne škole iz Poreča i dva odjeljenja učenika OŠ Matije Vlačića iz Labina.

Projekt je financiran od strane Istarske županije, Grada Labina i Grada Poreča. Vodi se kao dio suradnje Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za prevencijska istraživanja Pennsilvania State Sveučilišta iz SAD-a. Dio je šireg, znanstvenog projekta Zajednice koje brinu čiji je nositelj prof.dr.sc.Josipa Bašić.

Koordinatorica PATHS projekta za područje Grada Labina je Hana Šiljan Bembić.

 

škola oš ivo lola ribar paths program PATHS hana bembić šiljan josipa bašić rehabilitacija agresija sociologija