U Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ iz Labina proveden projekt `Gljive`

U Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ iz Labina proveden projekt `Gljive`

18.10.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u matičnoj školi provodi se projekt pod nazivom «Gljive». Nositelji projekta su učiteljice razredne nastave i voditeljica eko grupe u suradnji s Društvom gljivara Labinšćine «Martinčica» iz Labina. U protekla dva tjedna odvijao se cijeli niz zanimljivih aktivnosti. Učenici od 1.do 4. razreda sudjelovali su u likovnim, literarnim, dramskim i glazbenim radionicama, čija je tema bila gljive.

 Predsjednik gljivarskog društva g. Feručo Katičić je u utorak, 12.listopada u školskoj knjižnici održao zanimljivo predavanje  za učenike od 1. do 4. razreda. Učenicima je podučio o vrstama gljiva, načinu branja i razlikovanju jestivih od nejestivih i otrovnih gljiva. Donio je i primjerke gljiva iz okolnih šuma. Predavanje slične tematike održao je i zainteresiranim učenicima od 5. do 8. razreda.

Idućeg dana, članovi eko grupe (5.-8.razreda) i ostali zainteresirani učenici u pratnji tri učiteljice naše škole i gospođe Anite  Paliska otišli su u «branje gljiva». Na livadi i u šumi iza PŠ Kature otkrili su pravo bogatstvo svijeta gljiva i bili oduševljeni pronađenim. Učenici su «teška srca» napustili šumu uz obećanje da će se i sami vratiti u «branje».

Ubrane gljive su idućeg dana u školskoj kuhinji čistili, sušili, kiselili i pretvarali u paštetu. I tom su nam prilikom g. Katičić i gđa. Paliska pružili podršku i stručno vodstvo. Tijekom ovog tjedna učenici će posjetiti i prostorije njihovog gljivarskog društva.

Rezultate svih aktivnosti povodom projekta «Gljive» uz prigodan program učenici i učiteljice predstavit će gostima na priredbi povodom obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti plodova zemlje u matičnoj školi, u četvrtak, 21.listopada 2010. u 17,00 sati.

oš ivo lola ribar

 

oš ivo lola ribar djeca dani gljiva gljive