U nedjelju u Snašićima veliki Skup antifašista

U nedjelju u Snašićima veliki Skup antifašista

9.10.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

učer je u Kunju i Barbićima održana komemoracija za poginule mještane tijekom tzv. Rommelove ofenzive. Vijence na spomen-obilježja za 33 žitelja dvaju sela, koje su nacistički okupatori pogubili 7. listopada 1943. godine, u Kunju su položili predstavnici građana, Josip Franković, Anđelo Miletić te Remiđo Batelić, a počast su odale i delegacije Udruge antifašista te Općine Raša, koju su činili načelnica Glorija Paliska Bolterstein i predsjednik Općinskog vijeća Željko Zahtila.

 

Među mještanima Kunja komemoraciji je prisustvovao i 79-godišnji Lino Miletić, koji je u pohodu njemačkih trupa prije 71 godinu izgubio oca, djeda i strica. "Pohvalno je što se svake godine ovako prisjetimo velike tragedije u našem selu, da ne zaboravljamo one koji su dali život za slobodu ovih krajeva", kazao je Miletić, koji se, iako je tada imao svega sedam godina, jasno prisjeća krvavog pohoda okupatora. Središnja komemoracija pod nazivom Skup antifašista, kojom će se odati počast svim poginulima tijekom tzv. Rommelove ofenzive na Labinštini, održat će se u nedjelju, 12. listopada u Snašićima, a domaćin će biti Općina Sveta Nedelja.

 

O nedjeljnoj središnjoj komemoraciji bilo je riječi na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Nedešćini, kojoj su nazočili predsjednik Udruge antifašista Severino Franković te načelnici Raše i Svete Nedelje Glorija Paliska Bolterstein i Gianvlado Klarić.

 

O tome zašto će se ove godine Skup antifašista održati upravo u Snašićima govorio je Severino Franković: (ton – Severino Franković). Skup u Snašićima počinje u 11 sati, a u kulturno-umjetničkom programu sudjelovat će članovi RKUD-a „Rudar“ iz Raše te učenici raške i nedešćanske osnovne škole. Najavljeno je i da će besplatni autobus iz Raše prema Snašićima krenuti u 10 sati.

 

Foto: Radio Labin

 

 

snašići severino franković gianvlado klarić glorija paliska bolterstein nob partizani