U MSU-u predstavljeno 1. Bijenale Industrijske umjetnosti u Labinu

U MSU-u predstavljeno 1. Bijenale Industrijske umjetnosti u Labinu

19.2.2016. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Jučer je na medijskoj konferenciji u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu predstavljeno 1. Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu koji će imati svečano otvorenje 2. ožujka u sklopu 95. obljetnice Labinske republike, a trajat će do 30. rujna 2016. Kulturnu manifestaciju međunarodnog akcenta predstavili su barunica Lucrezia De Domizio Durini (kustosica međunarodne selekcije) i Branko Franceschi (kustos nacionalne selekcije), te Loredana Ružić Modrušan (glasnogovornica Grada Labina), Dean Zahtila (Predsjednik Labin Art Express XXI) i Damir Stojnić (umjetnički voditelj Labin Art Express XXI).

 

Tema ovogodišnjeg Bijenala je “UTOPIJA=REALNOST”, a centralni događaj upravo izložba velikog njemačkog majstora Josepha Beuysa inspirirana njegovim radom – projektom “Difesa della Natura”. Osim u Kulturnom Centru “Lamparna” izložbe će biti postavljene i u drugim labinskim izložbenim prostorima te kulturnim ustanovama (Narodni muzej Labin, Gradska Galerija Labin, Gradska knjižnica, Umjetnička škola Matka Brajše Rašana,...), a dio radova biti će izložen i na drugim, otvorenim i zatvorenim, javnim prostorima diljem Labina.

 

Kustosi izložbe okupili su značajni popis umjetnika među kojima su Marijan Molnar, Dragutin Trumbetaš, Igor Grubić, Tomislav Buntak, Dalibor Martinis, Dražen Budimir, Dubravko Mataković, Darko Bavoljak, Goran Škofić, Sandra Sterle, Marijan Crtalić te, u međunarodnoj selekciji, Sevil Amini, Renato Amoruso, Marco Agostinelli, Santiago Arranz, Marco Bagnoli, Waldo Bien, Andrea Cioni, Marc Claes i drugi. Velik dio umjetnika svoje je radove dostavilo na vlastiti trošak, a dio instalacija, slika i fotografija ostat će trajno u vlasništvu Grada Labina kao donacija.

 

Glasnogovornica Grada Labina, sufinancijera i organizatora Bijenala, Loredana Ružić Modrušan na predstavljanju je istakla zadovoljstvo što je konferencija održana baš u Zagrebu, kao dio promocije Labina, koji zaslužuje pažnju šire javnosti. Kraj devedesetih označio je i kraj rudarenja, ali u našoj svijesti ostalo je to nešto od rudara: imamo njihovu smjelost, odvažnost. Rudnici ne smiju ostati samo u memoriji i svijesti građana, nego moraju biti i u funkciji građana. Odredili smo da rudnici u Labinu postanu rudnici kulture; tu će obitavati kulturnjaci, a pohodit će ih turisti. Labin je spremno krenuo otvarati te prostore – rekla je Loredana Ružić Modrušan.

 

U inspirativnom govoru barunice Lucrezia De Domizio barunica Durini u kojim je živopisno govorila o Josephu Beuysu, autoru na kojeg se fokusira ovogodišnje Bijenale, kustosica se zahvalila Gradu Labinu i gradonačelniku Tuliju Demetliki na gostoljubivosti i velikom doprinosu ovoj velikoj izložbi.

 

Svečano otvaranje Bijenala planirano je unutar 95. obljetnice Labinske republike, čiji se program nalazi  pod visokim je pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

 

 

bijenale industrujske umjetnosti industrijska umjetnost dean zahtila lae labinska republika