U Labinu poslova kol'ko 'oćeš – traži se čak i voditelj šestog gradskog portala

U Labinu poslova kol'ko 'oćeš – traži se čak i voditelj šestog gradskog portala

13.3.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Onima koji ne žive u Labinu i koji ne znaju pravo stanje stvari  oko mogućnosti zapošljavanja i perspektivi za normalan život, a ukoliko pretražuju portale i medije tražeći oglase za zaposlenje, zasigurno će im se činiti da je u ovoj sveopćoj krizi Labinština iskra nade.

 

Pretražujući na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje oglase, nailazimo na oglas trgovačkog lanca Lidl u kojem se traži čak osam sezonskih trgovaca, što nije mala stvar. Građevinari, zidari i radnici visokogradnje uvijek su tražena radna snaga, a trenutno ih se na području Labinštine traži dvoje. Prosvjetni kadar je često tražen kako u cijeloj hrvatskoj tako i na Labinštini.

 

Oglas koji je upao u oči je onaj u kojem se traži novinar/ka, odnosno voditelj gradskog portala za grad Labin. Uz inflaciju raznoraznih novinara i kvazinovinara (misli se općenito),  koji degradiraju ovu jednom vrlo cijenjenu profesiju, isto tako uz čak pet portala koji se bave opće-informativnom tematikom, a da ne spominjemo i službene, mahom neaktivne portale općina Labinštine, traži se voditelj  portala www.grad-labin.net.

Iako se radi o franšizi koju prodaje poznati hrvatski web - hosting provider, moglo bi se reci da osoba koja bude obavljala posao voditelja, morati će prije svega naučiti kako razvrstavati pozive za tiskovne konferencije  od objava za medije tih istih konferencija u svom pretincu elektroničke pošte. Još kad ta osoba bude shvatila da se može i potpisati ispod svakog teksta dobivenog na mail, veselju na dobivenom radnom mjestu neće biti kraja.

Na stranu pošalice, statistika ne radi u korist Labina. U posljednjih godinu dana  u Labinu je nezaposlenost porasla za čak 2738 novoregistriranih tražitelja zaposlenja. Umirovljenici, maloljetnici, studenti kao i radno nesposobni, spadaju među radno neaktivne osobe, a postoji i određena količina ljudi koja nije registrirana pri HZZ-u, a rade u inozemstvu, a zasigurno ima i onih koji rade na crno.

Statistika je okvirni pojam kroz koji se mogu pokazati određene tendencije, koje sada samo govore u prilog većem rastu nezaposlenosti.

 

Gdje su gospodarski subjekti koji će stvoriti dodanu vrijednost i puniti gradski i općinski proračun?

 

Skenirajući tekstove lokalnih labinskih medija, dolazi se do zaključka da se u Labinu samo sastančari na svim razinama (političkim, gradskim, općinskim, ekološkim) i pritom se samo konstatira općenito loša situacija i koristi izraz „recesija" za koji pola aktera ni ne zna što znači. Sport je također vrlo zastupljen u labinskim medijima i to sve i svašta; kulturnjaci uvijek dolaze na svoje u Labinu. Za kulturu se uvijek nađe kuna, pa će tako Labin prvi puta biti uključen u projekt Noć muzeja, te će se tako moći degustirati nešto i izvan labinskih kafića u sitne sate.

 

Percepcija jednog prosječnog labinskog konzumenta online vijesti sužena je na jednu vijest dnevno po mogućnosti sa nekoliko nekonstruktivnih  komentara.

Multipliciranje portala samo umanjuje kvalitetu informiranosti i osipanje interesa za čitanjem bilo koje vijesti do kraja. Za neke privredne subjekte saznaje se samo ako ih se uoči na nekoj ceradi na sportskim događanjima, a ako nam silno treba netko tko će nam postaviti pločice  u kući morati ćete pitati nekog prijatelja za preporuku.

Gdje su i kako preživljavaju konkretni gospodarski subjekti i kako se u Labinu stvara uopće dodatna vrijednost na temelju koje se puni gradski proračun?

Koja je svrha toliko labinskih gradskih portala i koja je njihova budućnost? Tiskovni mediji duboko gaze prema zaboravu zbog njihove neisplativosti, a Internet mediji bi mogli opstati samo kao podružnica neke druge privredne djelatnosti koja ipak stvara neki konkretan profit, osim naravno provjerenog poslovanja s gradskim proračunom u vidu nepotrebnog marketinga uz prikriveni pacifizam pomno slaganih sterilnih objava za medije.

 

Autor: nije novinar

posao poslovi radno mjesto web internet gospodarstvo marketing