U Labinu petsto građana uključeno u manifestaciju „Hoditi i zdravi biti“

U Labinu petsto građana uključeno u manifestaciju „Hoditi i zdravi biti“

16.4.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin, Labin Zdravi grad zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Istarskom županijom organizirao je u subotu tradicionalno pješačenje pod nazivom „Hoditi i zdravi biti“ s ciljem promocije zdravih životnih stilova s naglaskom na tjelesnu aktivnost. Pješačenje je istodobno održano u šest istarskih gradova Puli, Rovinju, Poreču, Buzetu, Pazinu i Labinu.

U Labinu je pješačilo više od petsto građana svih generacija. Najmlađi sudionik imao je 2 godine, a najstariji 98. Pješačilo se od Trga Kature preko vodotornja do Štrmca i dalje prema Plomin Luci. U Plomin luci priredio im se razgled tunela od isušivanja Čepićkog jezera, ulaz u stari rudnik i arheološki lokaliteti. Sudionicima su podijeljene majice s otiskom manifestacije „Hoditi i zdravi biti“, a prije polaska mjerio se tlak te su održane vježbe razgibavanja pod kontrolom profesorice tjelesne kulture Julie Štemberga. Ovogodišnja ruta pješačenja bila je duga otprilike sedam kilometara, a pješačenje je trajalo dva i pol sata.

U Plomin luci organizirano je druženje sudionika uz zdravi obrok te podjela raznih edukativnih materijala vezanih uz promociju zdravog načina života. U 14 sati za sve sudionike pješačenja organizirani su besplatni autobusi iz Plomin Luke do Labina.

Ove godine se je po prvi puta u javnozdravstvenu manifestaciju „Hoditi i zdravi biti“ uključilo 300 djece dječjih vrtića „Pjerina Verbanac“ i „Gloria“. Svim odgajateljima podijeljene su majice s otiskom „Hoditi i zdravi biti“, a mališanima fluorescentne narukvice radi raspoznavanja manifestacije.

Tokom tjedna oko 250 djece vrtićke dobi iz Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac pješačilo je prema Parku skulptura Dubrova, a 50-tak djece Dječjeg vrtića Gloria prema Starom gradu Labinu. Na Dubrovi su djeca plesala zumbu uz vodstvo voditeljice Plesnog studija „Move me“ Tine Gaspari dok su u Starom gradu upoznavali znamenitosti staroga grada. Osim toga, organizirane su aktivnosti hodanja i sportskih igara na otvorenom u kojima sudjeluju sve vrtićke i jasličke skupine. Djeca su se s radošću uključila u akciju "Hoditi i zdravi biti". Iako djeca gotovo svakodnevno borave na vanjskom prostoru i u šetnjama ovo je bio jedan novi izazov i veliko zadovoljstvo.

U sklopu manifestacije, 12. travnja, održana je javno-zdravstvena konferencija „Zajedno s Vama do zdravlja“ kojoj je ove godine domaćin bio Grad Rovinj i na kojoj je Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ predstavljala zdravstvena voditeljica Nadija Žufić Rudan sa izlaganjem „Važnost organiziranog zimovanja djece – naša iskustva“.

Akcijom „Hoditi i zdravi biti“ želimo potaknuti građane na redovitu tjelesnu aktivnost, odnosno na hodanje kao jednu od zdravstveno i psihološki najučinkovitijih oblika tjelesne aktivnosti. Želimo im osvijestiti da je hodanje jednostavno, dostupno, ne zahtijeva dodatnu opremu. Svi već dobro znamo da je tjelesna aktivnost neophodna ako želimo biti zdravi i ako želimo kvalitetno živjeti. Znanstveno je dokazano da redovita tjelesna aktivnost sprječava niz kroničnih bolesti. Nedostatak kretanja i povećana pasivnost predstavlja veliki javnozdravstveni problem. Svjetska zdravstvena organizacija u preporukama za zdravlje i održavanje zdravlja svjetske populacije navodi tjelesnu aktivnost kao imperativ dobrog zdravlja. 

U Labinu je ova javnozdravstvena manifestacija itekako prepoznata i odaslane su pozitivne poruke o odgovornosti za vlastito
zdravlje

hoditi i zdravi biti labin zdravi grad rekreacija