U Labinu nije bilo gužve na biralištima: građani očekuju veće plaće, mirovine i bolji standard

U Labinu nije bilo gužve na biralištima:  građani očekuju veće plaće, mirovine i bolji standard

9.6.2024. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

I dok su za nedavne, parlamentarne izbore, građani u znatno većem broju no prijašnjih godina izašli na birališta, današnji izbori za Europski parlament nisu baš zaintrigirali Istranke i Istrane da izaberu svog zastupnika koji će biti njihov glas u Europi. Obišli smo birališta diljem Istre, a tijekom cijelog dana, na kojem god biralištu smo priupitali, odgovor je bio isti - nema gužve.

Za razmišljanja o izborima za Europski parlament, kao i koliko je ta institucija važna za život u Istri i Hrvatskoj, upitali smo nekoliko sugrađana, među kojima i dvoje dobro znanih političara.


U Labinu se na odvojenim biračkim mjestima danas glasalo za EU parlament i sedam Mjesnih odbora. Za svih sedam mjesnih odbora na području Grada Labina liste su predali IDS i SDP. Kako smo saznali, izlaznost je do 10 sati bila slabija nego na nedavnim izborima za Sabor. Na biračkom mjestu za EU parlament zatekli smo nekoliko Labinjana koji su nam o svojim očekivanjima od novog saziva tog parlamenta rekli:

- Mislim da je EU parlament važan. Svaki glas je bitan, a u sinergiji s ostalim glasovima koji ne pripadaju istoj političkoj opciji može se doći do određenih rezultata iako Hrvatska ima malo političkih predstavnika u EU parlamentu u odnosu na ukupan broj. Bilo bi dobro da se naši predstavnici tamo izbore za veća socijalna prava, za radnike i umirovljenike, rekao nam je Andrea Miletić, a Mario Miletić dodao:

- Ne očekujem baš nešto od njih, biti će kao i do sada ali možda i bude nešto. Red je ipak da se glasa, ja sam glasao za našega Flegu, rekao je umirovljenik Miletić. Bračni par Adem i Hana Alić upravo je odlazio sa birališta.

- Očekujem kao i do sada, daj Bože, da bude bolje, rekao je Adem a supruga Hana bila je malo opširnija i konkretnija:

- Očekujem sve najbolje, ali nažalost, moja očekivanja se neće ostvariti. Treba podići standard, plaće radnicima a posebice mirovine. Zbog toga sam i izašla na izbore. Treba povećati stanogradnju za mlade i to povoljniju, odoše nam mladi, treba zaustaviti daljnje iseljavanje mladih putem većih plaća, stanova i boljih uvjeta života, poručila je Hana. Bračni par Marica i Slavko Franković iz labinskih Katura također su izašli na izbore.

- Očekujem da slušaju glas naroda u nešto naprave za umirovljenike jer većina ima mizernu mirovinu. A oni neka uživaju u svojoj velikoj plaći u EU parlamentu i raznim dodacima i privilegijama. Za nas neka se izbore za barem 20 posto veće mirovine, da se barem približimo umirovljenicima na zapadu. Mladi će se za sebe boriti i izboriti ali umirovljenici više nego, moraju dostojno živjeti od onoga što su dali društvu, zaključila je Marica Franković.


Branko Biočić


eu izbori europski parlament izbori 2024 mo labin mjesni odbori