U Labinu još nema povećane sezonske gripe

U Labinu još nema povećane sezonske gripe

31.12.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U sklopu Božićno-novogodišnjih obilazaka, gradonačelnik Tulio Demetlika i njegovi zamjenici Eni Modrušan i Zoran Rajković danas su posjetili Odjel radiologije koji djeluje u sklopu ispostave Istarskih domova zdravlja "Dr. Lino Peršić" u Labinu.

 

Kako je kazao dr. Duško Banić - specijalist radilologije i ultrazvuka, u 2010. godini najviše rendgenskih snimaka odnosilo se na lokomotorne probleme vratnog i lumbalnog djela kralježnice čiji je najčešći uzročnik nedovoljno kretanje i nepravilni položaji tijela koji su često povezani sa učestalim sjedenjem za računalom. Za sada nisu povećani pregledi dišnih sustava što govori da sezonska gripa u većoj mjeri još nije pogodila naše građane.

  

Od 2.555 mamografija u 2010. svaka 150-a rizična, a 250-a pozitivna

 

U 2010. godini obavljeno je 2.555 mamografija. Svaka 150 je bila sumnjiva, a svaka 250-a pozitivna. Mamografija se u Labinu obavlja od 2003. godine, te raduje visoka osvještenost žena za ovakvim vidom prevencije. Od 2004. godine Grad Labin osigurava sredstva za dodatan rad tima i to 160 kuna po pregledu, a od 2007. u rad tima uključen je grudni kirurg doc.dr.sc. Fran Dobrila. Time je usluga dodatno poboljšana, pa se u roku od sat vremena obave mamografija, ultrazvuk dojke i pregled grudnog kirurga. U timu rade još i ing. radilologije Adele Miletić te rdg tehničarka Aleksandra Santaleza.

 

Gradonačelnik i njegovi zamjenici timu su zaželjeli uspješnu Novu godinu.

gripa dom zdravlja epidemija