U Labinu iznenađuju idejama

U Labinu iznenađuju idejama

6.8.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Publika i glumci zamijenili su mjesta za izvođenja predstave "Cefas" zagrebačke Kuće ekstremnog kazališta sinoć u starogradskom Circolu, na otvorenju šestog Festivala vizualnog kazališta Labin.

Scenografija je - što zbog tijesne pozornice Malog kazališta, što zbog mogućnosti boljeg "pregleda situacije" - postavljena u parter, a gledatelji su predstavu/instalaciju/koncert koja tematizira otpor pobunjenih srednjoškolaca i mladih književnika 1912. godine u Zagrebu pratili s - bine.

Autori Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, kojim se na "daskama" između ostalih pridružio glumac Vilim Matula, energično i uznemirujuće, pokretom, riječju, zvukom i projiciranim slikama donijeli su komadić tzv. Stenjevačke republike, tajnog utočišta mladih anarhista, i uvukli u atmosferu kipućeg revolucionarnog duha. Scenografiju - čiji je tlocrt preslika zatvorske ćelije socijalistički usmjerenog Augusta Cesarca, jednog od članova skupine koja je pokušala atentat - činili su metalni okvir i svakovrsni predmeti koji se koriste i kao instrumenti.

Predstava "Cefas" - nazvana po ranijem literarno-revolucionarnom kružoku Janka Polića Kamova, uzora mladih pobunjenika - odigrana je, podsjetimo, i u Puli na PUF-u.

U drugoj predstavi prvog dana festivala - "Dnevniku jednog putovanja" Plesnog art laboratorija, priređenoj kod starogradske špine, autorice Senka Baruška i Gordana Svetopetrić tragaju za novim načinima pristupanja suvremenom plesu i publici te propituju prirodu i krhkost percepcije.

Gledatelji su dobili mp3 slušalice i posude s različitom hranom u pretincima, odnosno mogućnost individualnog doživljaja predstave kroz različitost glazbe, okusa, mirisa i opipa.

- Uvijek nanovo iznenađivati bogatstvom ideja i kreativnošću, to je zajednički nazivnih svih pet predstava koje donosi ovogodišnje izdanje, rekla je na otvorenju festivala selektorica Nataša Stanić Mann iz labinskog Studija za vizualno stvaralaštvo Lila, organizatora priredbe koja se održava u sklopu Labin Art Republike.

Festival završava u nedjelju triptihom "Prisutnost" troje autora koji dijele iskustvo nedavnog rastanka s očevima. Performans otvara Stanić Mann u 19.30 sati na umjetničkoj Bijeloj cesti u Dubrovi, Žak Valenta predstavit će se sat kasnije u crkvici sv. Stjepana, a Denis Licul nastupa u 21 sat u Gradskoj galeriji. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

festival vizualnog kazališta vizualno kazalište kultura